Willem Middelkoop maakt geld & Argentijnse toestanden

Radio Doc

VPRO, NTR

Alles draait om geld bij Holland Doc Radio in september De economische crisis wil maar niet overwaaien. En stel dat we in september een regering hebben, dan liggen de doemscenario's voor Prinsjesdag al klaar.
Maar hoe belangrijk is geld eigenlijk? Hoe worden we snel rijk? Hoe moeten we ons geld goed besteden? En hebben we wel perse geld nodig?

Willem Middelkoop maakt geld

Door Gilles Frenken

“Ik zie overal geld liggen”, zegt Willem. “Ik hoef alleen maar te bukken om het op te rapen.”
Twee jaar geleden verscheen Middelkoops boek: Als de dollar valt. Kort daarop viel de dollar (de dollar daalde in korte tijd 30% in waarde), barstte de economische crisis los, en was de reputatie van Middelkoop gevestigd.

Van zijn boek werden ruim 50.000 exemplaren verkocht en hij kwam in allerlei talkshows op tv. Middelkoop was ondernemer en journalist. Momenteel handelt hij vooral in aandelen in goud- en mijnbouwbedrijven, maar hij heeft ook tal van andere activiteiten en handeltjes die geld opleveren. Een selfmade man, die in korte tijd uitgroeide tot een goeroe die voorspellingen doet die uitkomen, die zich 3.000 euro voor een spreekbeurt laat betalen en die nu met volle teugen van het leven en het geld geniet. Wij gaan met hem op pad: wat is zijn strategie, zijn visie? Wat is zijn geheim?

Argentijnse toestanden

Door Marlous Lazal

Zijn we werkelijk al aan het einde van de crisis, of is dit pas het begin?
Misschien zijn er lessen te leren uit de Argentijnse crisis van 10 jaar geleden. Toen stonden de Argentijnen in de rij om te emigreren, en zij die daar geen mogelijkheid toe hadden bestormden de banken, organiseerden ‘cacerolazo’s’, demonstraties met potten en pannen en ruilden voedsel met hun buren. Niet voor niets is de tango Cambalache nog steeds het officieuze volkslied van Argentinie.

“Dat de wereld een zwijnerij was en altijd zal blijven, dat weet ik wel... Altijd zijn er dieven geweest, sluwe lieden en oplichters, zaken van waarde en van double. We wentelen ons in het schuim en wroeten in hetzelfde slijk. Het is om het even of je dag en nacht werkt als een paard of op andermans zak leeft, of je doodt of geneest, of buiten de wet staat.”
E.S. Discepolo 1935

Een kort overzicht van de geschiedenis, met crisistips van ervaringsdeskundigen uit Argentinie en een stoomcursus tangozingen. We gaan het nog nodig hebben ...

Uitzending

Zo 5 sep 2010 - Radio 1 - 21.00 uur