RVU Radioprijs 2010

Radio Doc

NPS, RVU, VPRO

De RVU Radioprijs is dé aanmoedigingsprijs voor studenten journalistiek en jonge radiomakers uit Nederland en Vlaanderen. Er zijn dit jaar 42 inzendingen bij de RVU binnengekomen, 12 daarvan zijn geselecteerd voor de shortlist. Alle genomineerde programma’s zijn te beluisteren in Holland Doc Radio. Deze zondag de laatste drie genomineerden: 'Wakker van de zon' van Nina Herbosch, 'Het gaat door' van Stijn Brands en 'Willy Dullens, de voetballer die het nooit kon bewijzen' van Noud Broekhof.

Er zijn twee prijzen te vergeven, één in de categorie Nieuws en één in de categorie Cultuur. De jury staat onder leiding van oud-minister OC&W Ronald Plasterk. De overige juryleden zijn radiomaker en cabaretier Vincent Bijlo, Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen en radiomaker Vinny Tailor, winnares van de RVU Radioprijs 2007. De uitreiking van de prijs is op vrijdag 3 september live te beluisteren om 19.00 uur op Radio 1.

Wakker van de zon

'Wakker van de zon' van Nina Herbosch, Artesis Hogeschool Antwerpen. Portret van Musaby, een meisje dat op haar zesde geadopteerd werd en van Rwanda naar België kwam. Een opmerkelijk, vaak ook geestig verhaal over het vasthouden van herinneringen, over de culturele verschillen tussen Rwanda en België, over de voor- en nadelen van adoptie en over de uiteindelijke wil om verder te gaan in het land waar Musaby opgroeide.

Het gaat door

Het gaat door van Stijn Brands, Fontys Hogeschool Tilburg. Vijf jaar geleden kwam Maud in het Zuid-Limburgse Gulpen onder een vrachtwagen. De plotselinge en tragische dood van het meisje was uiteraard een klap voor de familie, voor vrienden en vriendinnen van de middelbare school. Reconstructie van de gebeurtenissen van destijds en de verwerking in de jaren daarna.

Willy Dullens, de voetballer die het nooit kon bewijzen

Willy Dullens, de voetballer die het nooit kon bewijzen van Noud Broekhof, Fontys Hogeschool Tilburg. Hij was in de vorige eeuw misschien wel de meest talentvolle Nederlandse voetballer, de kleine pingelaar van het Zuid-Limburgse Sittardia. Na 3 jaar profvoetbal en 4 interlands voor Oranje vond zelfs Johan Cruijff hem in 1966 de beste speler van Nederland. Door een ernstige blessure kwam er een abrupt einde aan zijn stormachtige carrière. Een ontroerend verhaal over overwonnen depressies, via een kapsalon... en opnieuw via zijn geliefde voetbal...