RVU Radioprijs 2010: De nominaties

Radio Doc

NPS, RVU, VPRO

De RVU Radioprijs is dé aanmoedigingsprijs voor studenten journalistiek en jonge radiomakers uit Nederland en Vlaanderen. Er zijn dit jaar 42 inzendingen bij de RVU binnengekomen, 12 daarvan zijn geselecteerd voor de shortlist. Alle genomineerde programma’s zijn te beluisteren in Holland Doc Radio. Deze zondag de documentaires ‘Meestal was ik klein’ van Koen de Smet en 'Tussen wal en schip' van Doetie Talsma.

Er zijn twee prijzen te vergeven, één in de categorie Nieuws en één in de categorie Cultuur. De jury staat onder leiding van oud-minister OC&W Ronald Plasterk. De uitreiking van de prijs is op vrijdag 3 september live te beluisteren om 19.00 uur op Radio 1.

Meestal was ik klein

Meestal was ik klein van Koen De Smet, Artesis Hogeschool Antwerpen. Een prachtige poging van de maker om als volwassene samen met zijn minder bedeelde zus open en eerlijk terug te kijken op zijn negatieve houding jegens haar tijdens zijn kindertijd en puberteit. Schaamte over vroegere schaamte. "Met de kennis van nu" heet dat tegenwoordig.

Tussen wal en schip

Tussen wal en schip van Doetie Talsma, Master Journalistiek RU Groningen. De economische crisis heeft ook de Nederlandse binnenvaart getroffen. Om de gevolgen voor de schippers te beperken, werd al in de crisis van de dertiger jaren een 'evenredige vrachtverdeling' bedacht, die pas in de jaren negentig ondanks grootschalig protest werd afgeschaft. Geschiedenis ("met de kennis van nu") en de hedendaagse actualiteit op de Nederlandse waterwegen.