Oud Amerika & Uienbollen lopen niet

Radio Doc

VPRO, NTR

Kaartjes afgeven vanachter het loket op de tolweg, een Sunny side up serveren in een diner, op een steiger werken in de bouw – een Europeaan die door de VS reist ziet tot zijn verbazing overal oudere mensen werken die hier al lang met pensioen zouden zijn. Doorwerken is in Amerika de norm aan het worden. Europeanen worden langzaam klaargestoomd op ditzelfde pad. Wat kunnen we leren van de VS?

Een derde van de mannen in Amerika tussen de 65 en 69 werkt. En vrouwen boven de 75 zijn de hardst groeiende groep van ouderen op de arbeidsmarkt. Neem  Hazel (80), het had haar in materiële zin nooit aan iets ontbroken. Toch moest zij plotseling de arbeidsmarkt op. Ze kwam twee jaar geleden in financiële problemen door de huizencrisis en werkt nu tegen het minimumloon in een schoolkantine om haar schulden af te betalen.
Hoe ervaren mensen dat doorwerken? Is het noodzaak of zegen? Zijn arbeiders lichamelijk niet kapot na 40 jaar werken?  Djoeke Veeninga (50+, programmamaker te Nederland) en Freke Vuijst (50+, correspondent geworteld in de Amerikaanse samenleving) reizen door Florida, de staat vol oude mensen, en kijken vanuit hun eigen persoonlijke situatie naar Oud Amerika.

Regie: Freke Vuijst, Djoeke Veeninga, VPRO, 2010

Margot de Nooijer, NTR, 2010

Uienbollen lopen niet
De achtste editie van Het Nationaal Schoolontbijt start morgen op maandag 1 november aan boord van een speciale Ontbijttrein, die rijdt tussen Utrecht CS en het Spoorwegmuseum. En van dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 november zullen op 2.500 basisscholen in het hele land zo’n 540.000 kinderen samen ontbijten en via lespakketten kennismaken met het belang van een goed ontbijt. Brood vormt daarom de basis. Maar dan is een keus nog niet zo eenvoudig. Dat ondervond programmaakster Margot de Nooijer bij de buurtbakker.