Muntz in Ruigoord & Het perspectief

Radio Doc

VPRO, NTR

Het kraken wordt aan banden gelegd, tijd om eens langs te gaan in het voormalige krakersdorpje Ruigoord, dat na 30 jaar strijd in het jaar 2000 eindelijk gelegaliseerd werd. Het resultaat: een pittoresk kunstenaarsdorpje waar in 20 ateliers ruim 200 kunstenaars/vrije geesten werkzaam zijn. Alleen, is het wel zo pittoresk en wat zijn de nieuwe bedreigingen voor Ruigoord?

Ruigoord wordt bedreigd door stankoverlast van olietankers en door de
zogenaamde plofzone van de olieopslagtanks die tegen het dorp zijn
aangebouwd. De ontploffingsgevaar zone loopt dwars door het dorp.
Robbie Muntz komt hier al jaren met zijn gezin om festivals te bezoeken. Zo ook deze keer. Muntz woont een week op Ruigoord en geeft ons een kijkje in de keuken van het festival All is One, een initiatief van de DJ 100% Isis.

Regie: Rob Muntz, NTR, 2010

Marten Minkema, VPRO, 2010

Het Perspectief
Mensen zijn geneigd om de wereld te zien vanuit menselijk perspectief. Dat is begrijpelijk, maar ook heel beperkt. Want er zijn miljoenen andere perspectieven, die net zo reëel en echt zijn als die van ons. Marten Minkema vroeg natuurkundigen, paleontologen en andere onderzoekers om in de huid te kruipen van een dier, object of fenomeen dat ze bestuderen. Het resultaat is een bijzondere serie monologen van bevlogen experts.

Deze week: de Kiezelsteen
Bij de tuinsuper koop je voor twee euro tien kilo grind. Maar  een enkel brokje kiezellei deed er al honderdduizenden jaren over om te ontstaan. Paleontoloog Bert Boekschoten pakt zo'n steentje en gaat terug in de tijd. Eerder uitgezonden in het VPRO programma Noorderlicht.