Mijn geest blijft springen & Op zijn Grieks...

Radio Doc

VPRO, NTR

Joke van Leeuwen, 58, is een veelbekroond kinderboekenschrijver en illustrator. Ze heeft ruim 50 boeken op haar naam staan. Het scenario voor de film Iep was gebaseerd op haar gelijknamige kinderboek. Haar werk wordt gekenmerkt door een rijke, licht absurdistische verbeelding. Waar haalt zij haar inspiratie vandaan?

Toen Joke van Leeuwen dertien was verhuisde ze naar België. Het was voor haar een belangrijk keerpunt in haar leven.  Daar in den vreemde voelde ze zich opeens anders, het heeft voor een omslag in haar denken gezorgd. De wereld leek ineens een kwartslag gedraaid. Die dwarse manier van tegen de werkelijkheid aankijken tekent haar werk.  Corinne van den Hoeven zocht haar op in haar woonplaats Antwerpen en ging mee naar Apeldoorn, waar Joke de opening verrichtte van de kinderboekenweek.

Regie: Corinne van den Hoeven, NTR, 2010

Marlous Lazal, NTR, 2010

Op zijn Grieks...
Al het nieuws over Griekenland kun je op het moment scharen onder de kop: ‘Griekse Tragedie’. Protesterende vrachtwagenchauffeurs, vissers en vuilnisophalers. Kleine ondernemers die hun zaken moeten sluiten, heimwee naar de tijd van voor de Euro, angst voor het totale bankroet van het land. Maar ergens diep in de Griekse ziel zit de minachting voor geld en hen die daaraan hun status ontlenen.
Een beroemde zin uit een traditioneel bouzoukilied luidt dan ook: 'Eten jullie je geld maar op, rijken, eens gooien ze ons allen in dezelfde aarde.'
Afgelopen zomer werd in het historische Amfitheater van Epidavros  een hele oude Griekse komedie van stal gehaald: Kapitaal. Een tekst van Aristophanes geschreven in in 388 voor Christus waarin de blinde god Ploutus het op moet nemen tegen de godin van het geldgebrek: Penia.
Het is een vrolijke zomeravond, met 10.000 enthousiaste Grieken op de eeuwenoude trappen van Epidavros. En terwijl de zon langzaam ondergaat geeft de Nederlandse theatermaakster Karen de Vries, die al jaren in Griekenland woont haar commentaar op de voorstelling.

Met Bert Kommerij als Rijkdom, Griete van den Akker als Geldgebrek en Arnold Gelderman als Chremylos. Verder bedanken wij Karen de Vries, Marieke Pieters, Dominique Gelderman en Maria Markesini. Techniek: Rob Gerritsen