Een leven zonder geld & Monopoly, het best verkochte bordspel ter wereld!

Radio Doc

VPRO, NTR

Het is nog altijd geldmaand bij Holland Doc Radio. In de aanloop naar de laatste uitzending wordt het thema een zaak van nationaal belang. Deze week zijn in de miljoenennota de bezuinigingen over ons uitgestrooid, tenminste, de eerste ronde bezuinigingen. Het nieuwe kabinet belooft nog veel meer goeds. Luister zondagavond weer naar Holland Doc Radio, u gaat het nog nodig hebben.

Johan Dibbets

Een leven zonder geld
Gaan we door op de oude voet, pompen we de banken vol met geld, wachten we tot de aandelen weer gaan stijgen? Of kan het ook anders? Verslaggever Johan Dibbets gaat op zoek naar hoe het ook anders kan. Is een leven met geen of minder geld, bijvoorbeeld als binnenvaartschipper op een Spits in Frankrijk, een alternatief? Aan de hand van ervaringsdeskundigen zoals Clara Sies, oprichter van de voedselbank, Aard Groen, professor in Innovatief Ondernemerschap aan Universiteit Twente en geldcoach Taira Seifaddini gaat hij opzoek naar de mogelijkheden voor een leven zonder geld en vraagt zich af of hij de stap echt durft te maken.

Pamela Sturhoofd

Monopoly, het best verkochte bordspel ter wereld!
Monopoly: Voor Pamela Sturhoofd was het, op 12-jarige leeftijd, de eerste keer in haar leven dat zij in aanraking kwam met zo’n grote hoeveelheid papiergeld. Aan de keukentafel, met haar ouders en twee broers, keek zij met grote ogen naar die stapels bankbiljetten. “Ik had moeite met het uitgeven van die mooie bankbiljetten en deed mij een paar uur voor als een rijke ‘mevrouw’ met aanzien.”  Naarmate zij ouder werd, kreeg zij een haat-liefde verhouding met het spel. Aan de ene kant associeerde zij het spel met gezelligheid en de beschermde wereld van toen, terwijl zij zich aan de andere kant ook steeds meer ging ergeren aan het spel dat steeds langer leek te gaan duren. En dan al die nieuwe versies… Wie bedenkt dat nou? Een zoektocht naar de oorsprong en het wezen van het meest verkochte bordspel ter wereld.