Het vooroordelenteam & Wansmaak met een grote W

Radio Doc

VPRO

Nazomer 2009. Op de Enschedese voetbalvereniging Rigtersbleek is een bijzondere wedstrijd gaande. Het gaat hier niet alleen om de doelpunten, maar ook om universele waarden als begrip en erkenning. Op rechts het Vooroordelenteam, bestaande uit homo’s, gehandicapten, woonwagenbewoners, allochtonen en manisch depressieven. Op links de taaie oudkampioenen van Heracles en FC Twente. Wie gaat er winnen? We volgen de spelers tijdens de maanden voorafgaand aan de wedstrijd.

Het Vooroordelenteam

De documentaire volgt de spelers tijdens de maanden voorafgaand aan de wedstrijd. Ook maken we kennis met wethouder Wallinga, in de running voor ‘meest roze man van Overijssel’. En met communicatie-adviseur Danny de Vries, een van Enschede’s creatiefste homoseksuelen. Sinds de vuurwerkramp is hij onlosmakelijk verbonden met de stad.

Regie: Maartje Duin, Gerrit Kalsbeek (NPS), 2010

Wansmaak met een grote W

Atte Jongstra, Jeroen Wielaert

Een tocht langs de noodzaak van lelijkheid. Wansmaak is heerlijk. Dat is de overtuiging van schrijver Atte Jongstra. Hij is dol op alles wat lelijk is, vooral omdat het zo inspirerend contrasteert met schoonheid. Het is de schaduw die niet zonder het licht kan. Radiomaker Jeroen Wielaert nodigde hem uit om een 4-delige serie te maken over wansmaak voor Holland Doc. Vanavond deel 3: Vals zingen, een hilarische opeenvolging van valse zangeressen uit de uitgebreide collectie van Jongstra. Met Miss Miller, Florence Foster Jenkins en Amanda Galas.