Goudkoorts & Als de dag van gisteren

Radio Doc

NPS, RVU, VPRO

De goudprijs staat sinds een jaar op recordhoogte. Dat brengt in Australië heuse goudzoekers op de been. Niet langer met goudzeef en schep, maar met hightech metaaldetectors in de hand gaan zij op zoek naar het goud dat nog altijd in de Australische wildernis ligt verborgen.

Wie zijn die moderne goudzoekers? Stoere individualisten of meelijwekkende drop-outs? Wat bezielt hen om door de woestenij te zwerven in de hoop genoeg van het edele metaal te vinden om een inkomen bij elkaar te sprokkelen? Radiomaker Jeroen van Bergeijk tikt een metaaldetector op de kop en trekt er in Australië op uit, op zoek naar goudzoekers…. en goud.

Regie: Jeroen van Bergeijk (VPRO), 2010

Als de dag van gisteren

Dorothee Forma, 2010

Een serie verhalen over kantelmomenten in het bestaan. Vandaag deel 2: Aangeraakt in de Boomgaard. Lizet bezoekt de amateur kweker van hoogstamfruit voor een interview. Bij aankomst valt de engelachtige zoon van de kweker haar meteen op. Ze praten in de boomgaard, terwijl zoonlief ronddartelt. Totdat hij naar Lizet toekomt, haar hoofd vastpakt en haar leven voorgoed verandert.