Boekwinkeltje.nl & Funemployment -

Radio Doc

VPRO, NTR

Alles draait om geld bij Holland Doc Radio in september De economische crisis wil maar niet overwaaien. En stel dat we in september een regering hebben, dan liggen de doemscenario's voor Prinsjesdag al klaar. Maar hoe belangrijk is geld eigenlijk? Hoe worden we snel rijk? Hoe moeten we ons geld goed besteden? En hebben we wel perse geld nodig?

Ant Haima en Leo Knikman

Boekwinkeltje.nl
De zoon is een snelle, geslaagde vastgoedhandelaar van 40, die door de financiële crisis zijn imperium af ziet brokkelen, maar die dat niet accepteert en alles op alles zet om daar weer boven op te komen: hij houdt te veel van zijn mooie leventje. De vader is gepensioneerd wetenschapper, hij deed onderzoek naar DNA. Hij deed zijn werk en zijn ontdekkingen ten dienste van de gemeenschap, tenminste zo voelde hij dat. Zijn rijkdom zit in zijn boekencollectie, hoewel hij de waarde van zijn verzameling maar moeilijk in geld kan uitdrukken. Wat moet er eigenlijk met die boeken als vader er straks niet meer is? Zoon stelt voor dat zijn vader op de duurste boeken een groen stikkertje plakt, en op de minder dure een geel stikkertje. Komt het nog goed tussen die twee? 

Aida Grovestins en Caroline Dijckmeester

Funemployment
Terwijl sommige Nederlanders worstelen om werk te vinden, is de economische crisis voor anderen een buitenkans. Dankzij ontslagvergoedingen, eigen gespaard geld, een uitkering of de steun van ouders, zijn deze  ‘funemployed’ niet jachtig op zoek naar werk. In plaats hiervan backpacken ze goedkoop de wereld rond, gaan ze terug naar school, werken gratis of voor weinig mee aan interessante nieuwe bedrijven of projecten, of beginnen zelf een eigen bedrijf.

Maar als de crisis aanhoudt hoe lang is funemployment dan vol te houden? Is deze generatie van job hoppers echt flexibeler? Of moeten sommigen hun dromen uiteindelijk toch laten varen?