Arme rijken

Radio Doc

VPRO, NTR

Het is crisis. Nederlanders draaien elk dubbeltje twee keer om, reisbureaus merken dat er minder geboekt wordt, de roklengte zakt tot ver onder de knie.

Maar ergens, in een klein hoekje van Nederland, tobt een groepje vermogenden met een heel ander probleem. De vraag die hen uit de slaap houdt, is niet: hoe kom ik d’r aan, maar: hoe kom ik d’raf? Sebastiaan van der Steen geeft overvaltrainingen voor bankpersoneel. Hij werkt met speciaal opgeleide trainingsacteurs en zijn specialiteit is agressiehantering. Peter Wapenaar zat 12 jaar in de gevangenis waarvan 4 jaar in een tbs kliniek. Hij pleegde meerdere gewapende overvallen en haalde daarmee ongeveer 1,2 miljoen gulden op...Peter vertelt hoe hij te werk ging bij zijn 13e overval. Met de hele actie had hij maar één doel voor ogen: zoveel mogelijk geld buit maken. Het grote geld zou hem vrijheid verschaffen, hij zou verlost zijn van de sleur van zijn uitzichtloze leven. 

In De overval  gaat de overvaltraining van Sebastiaan van der Steen gelijk op met relaas van overvaller Peter Wapenaar. Een leerzaam programma.

Met dank aan de Factor acteurs Sebastiaan van der Steen en Mark Scholte, en trainingsactrice Marloeke Theeuwen.

Peter Wapenaar houdt zich tegenwoordig bezig met beveiliging en voorlichting.

Regie: Bente Hamel, Gerrit Kalsbeek en Maartje Duin, NTR, 2010