Route Depressieland & Suriname anders beleefd

Radio Doc

VPRO

Hoe voelt een depressie? Wat is medisch gezien een depressie? Welke (nieuwe) behandelmethodes zijn er? Wat moet de psychiatrie met ervaringsdeskundigheid? Op deze vragen probeert Route Depressieland antwoord te geven. In een vrolijk en wervelend programma combineert Aletta Becker journalistiek onderzoek met gespeelde scenes. All aboard! De depressietrein vertrekt.

Route Depressieland

Zo maken we onder andere kennis met een bemoeizuchtige conducteur (gespeeld door Marcel Musters), ongemakkelijke passagiers (Maureen Teeuwen en Mouna Gouman Borgesius) en een megalomane TomTom (Ilari Hoevenaars). Naast quotes en drama speelt ook het geluidsontwerp van Huibert Boon een belangrijke rol. Deze productie kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

Regie: Aletta Becker (NPS), 2009

Suriname anders beleefd

Rogeria Burgers, 2009

Suriname is een land waar het altijd warm is, het is een land van onthaasting, een land waar ‘no span’ (rustig aan) een leidraad is. Een land waar contrasten groot zijn en waar arm en rijk zorgt voor verwarring. Een land waar men hoopt op beter. Suriname was een van onze kolonies. Na bijna 34 jaar onafhankelijkheid is Suriname nog op veel gebieden verweven met Nederland. Die verwevenheid wordt hoorbaar in zes afleveringen 'Suriname anders beleefd'.

Deze week: Tonka eiland Dode, verdronken stronken en grijs, afgestorven hout omringen Tonka Eiland. Tonka eiland ligt in het Brokopondomeer in Suriname. Dit stuwmeer werd in 1964 aangelegd om energie te winnen voor bauxietfabriek Suralco. 32 bosnegerdorpen verdwenen daarmee onder water. Alleen Tonka bleef boven het water uitsteken en is nu een eiland met bos en rood bauxiet zand. De familie Troon zwaait er de scepter. Meneer Troon probeert het eiland te exploiteren en geeft excursies over bijzondere medicinale planten en wil dat wat groeit behouden blijft.