Retour Normandië & Bekend maakt bemind

Radio Doc

VPRO

D-day: 6 juni 1944 landden de geallieerden op de stranden van Normandië. Wim Mol organiseert vanaf de jaren '60 historische busreizen naar Normandië. Niet om het militaire oorlogsverhaal te vertellen, maar om de menselijke tragedie te laten zien. Mol heeft de Tweede Wereldoorlog als kind meegemaakt en ageert daarom nog altijd tegen oorlog en onrecht.

Wim was een knulletje van 12 jaar toen hij de slag om Arnhem meemaakte. “Het geluid van die rollende tanks was verschrikkelijk beangstigend. Dagen heb ik met mijn vader, moeder, broertje en zus in het gangetje van ons huis gezeten, op de grond”. Kort na de Slag om Arnhem moest het gezin Mol vluchten naar Rotterdam waar ze de hongerwinter meemaakten. Voor geschiedenisleraar Mol heeft geschiedenis juist betekenis in het hier en nu. Omdat jonge mensen nog steeds de oorlog ingestuurd worden als soldaat en omdat onschuldigen nog altijd de dupe worden van oorlog. Hij maakt kinderen, jongeren, volwassenen daarom nog dagelijks bewust van de verschrikkingen van oorlog. Oud-leerling René Oomen zocht hem op.

Regie: René Oomen, NPS, 2009

Bekend maakt bemind
Gemaakt door Ant Haima, Margot de Nooijer en Leo Knikman

Het is inmiddels een beproefd Holland Doc Radio concept: pik twee mensen die elkaar niet kennen van de straat. Zet ze in een cafe aan een tafeltje en laat ze met elkaar praten. Microfoon erbij en luisteren maar....