Merlijn, de muzikale tovenaar

Radio Doc

VPRO

Componist Merlijn Twaalfhoven (1976), is een gedreven en geëngageerd musicus. Hij wil met zijn muziek mensen bij elkaar brengen, de kloof dichten tussen bevolkingsgroepen die traditioneel tegenover elkaar staan. Zijn stichting ' La Vie sur Terre' organiseert overal ter wereld muziekprojecten. Bijvoorbeeld het project Station East in Slowakije, waar hij het contact wil verbeteren tussen de sterk gediscrimineerde Roma en hun omgeving. Drie jaar geleden startte het project met een festival in het zigeunergetto, dit jaar staat een concert met een zigeunerorkest van het conservatorium in Slowakije op het programma. Programmamaker Corinne van den Hoeven (NPS) gaat met hem mee.

Suriname anders beleefd

Rogeria Burgers, 2009

Suriname is een land waar het altijd warm is, het is een land van onthaasting, een land waar ‘no span’ (rustig aan) een leidraad is. Een land waar contrasten groot zijn en waar arm en rijk zorgt voor verwarring. Een land waar men hoopt op beter. Suriname was een van onze kolonies. Na bijna 34 jaar onafhankelijkheid is Suriname nog op veel gebieden verweven met Nederland. Die verwevenheid wordt hoorbaar in zes afleveringen 'Suriname anders beleefd'.

Vandaag deel 2: Sekrepatu Sekrepatu betekent schildpad. Aan het einde van de Keizerstad, in het centrum van Paramaribo ligt een lieflijk stuk grond waar 17 huisjes gebouwd zijn door de Surinaams Nederlandse architect Lucien Lafour. Een woningbouwproject . Een voorbeeld van bijzondere architectuur in het hart van Paramaribo met mooie erven en kleurrijke tuinen. Echter de prijs voor zulk een huurwoning is te hoog .. huursubsidie kent men er niet en dit prestigieus project heeft niet dat effect gehad wat de architect beoogde.