Leven als een koning in Mozambique

Radio Doc

VPRO

Op zoek naar een zelf te bouwen buitenhuis liet prins Willem Alexander zijn oog vallen op de kust van Mozambique. Omdat het er mooi is, zijn gezin er rust hoopt te vinden, en omdat hij zo mee wil werken aan de ontwikkeling van het land. Inmiddels blijkt het project minder eenvoudig te verlopen dan gedacht. De Prins heeft een stichting in het leven moeten roepen om zelf niet in politiek drijfzand terecht te komen.

Micha Wertheim ging op onderzoek uit om te zien of toerisme en ontwikkeling wel zulke goede vrienden zijn. Hij liet zich rondleiden door Anneke Galama, die niet verbaasd is over de problemen die de prins tegen komt. Zelf woonde zij twee jaar in Mozambique, doceerde toerisme aan de universiteit en vond met haar klarinet aansluiting bij een lokale band.

Regie: Micha Wertheim (VPRO), 2009

De grote bruine envelop

Chris Bajema, 2009

In het Paasweekend worden in heel Nederland 250 enveloppen verspreid. Daarin zit de vraag of de vinders deze willen terugsturen naar Chris Bajema. Met daarin iets bijzonders waarmee hij op onderzoek of avontuur kan gaan. Wat te doen bijvoorbeeld met een 40 jaar oude brochure, een pinguïn of een volksliedje uit 1867? En wat gebeurt er eigenlijk wanneer u alleen maar een woord opstuurt of een positie op een landkaart? Als documentairemaker ben ik natuurlijk altijd op zoek naar bijzondere verhalen, maar misschien organiseer ik wel een happening of maak ik samen met de volgers van het project een kunstwerk of tentoonstelling. Alles is mogelijk. Alle ontwikkelingen rond de bruine enveloppen zijn dagelijks te volgen in de nrc.next en op deze website. Chris gaat met iedere gekozen envelop vier weken op pad . Aan het eind van die periode wordt de aflevering afgesloten met een korte radiodocumentaire.

Uitzending

Zo 25 okt 2009 - Radio 1 - 21.00 uur