En toen werd ik achttien & Een grote bruine envelop

Radio Doc

VPRO

Riana woont sinds haar tiende met haar moeder illegaal in Nederland, na een niet al te vrolijke periode in Brazilie. Nu ze 21 is vraagt Riana zich af waar zij beter af is. In Nederland: met een Nederlands schooldiploma, Nederlandse vrienden, maar zonder kansen op verdere ontwikkeling of in Brazilie: met een Braziliaans paspoort, maar zonder netwerk of famile en zonder het Portugees voldoende te beheersen.

En toen werd ik 18

"En toen werd ik achttien" is een aangrijpend radio-portret van een jonge, hardwerkende Amsterdamse vrouw. Riana is een 21 jarige Amsterdamse met Braziliaanse achtergrond. Sinds haar tiende leeft ze met haar moeder in Nederland, na een niet al te vrolijke periode in Brazilie. Ze ging in Amsterdam naar school en naar het kindercircus, waar ze uitblonk. Als tiener begon ze net als alle andere jongeren te denken aan een beroep, een opleiding die het best bij haar zou passen. Toen ze 18 werd mocht ze niet meer naar school, omdat ze geen verblijfsvergunning had. Ook van het circus ging ze af, want optredens over de grens waren voor haar niet weggelegd. Er zat niets anders op dan haar moeders voorbeeld te volgen: schoonmaken, dagen en avonden achter elkaar. Werken om de huur te betalen, de ziekenhuisbezoeken (ook van familieleden) en om te sparen en investeren in de toekomst. Waar die toekomst ligt is onzeker. Levend in de illegaliteit vraagt Riana zich af waar zij beter af is. In Nederland: met een Nederlands schooldiploma, Nederlandse vrienden, maar zonder kansen op verdere ontwikkeling of in Brazilie: met een Braziliaans paspoort, maar zonder netwerk of famile en zonder het Portugees voldoende te beheersen.

De grote bruine envelop

Chris Bajema

In het Paasweekend worden in heel Nederland 250 enveloppen verspreid. Daarin zit de vraag of de vinders deze willen terugsturen naar Chris Bajema. Met daarin iets bijzonders waarmee hij op onderzoek of avontuur kan gaan. Wat te doen bijvoorbeeld met een 40 jaar oude brochure, een pinguïn of een volksliedje uit 1867? En wat gebeurt er eigenlijk wanneer u alleen maar een woord opstuurt of een positie op een landkaart? Als documentairemaker ben ik natuurlijk altijd op zoek naar bijzondere verhalen, maar misschien organiseer ik wel een happening of maak ik samen met de volgers van het project een kunstwerk of tentoonstelling. Alles is mogelijk. Alle ontwikkelingen rond de bruine enveloppen zijn dagelijks te volgen in de nrc.next en op deze website. Chris gaat met iedere gekozen envelop vier weken op pad . Aan het eind van die periode wordt de aflevering afgesloten met een korte radiodocumentaire . Vandaag deel 1