De Radio-Estafette & Suriname anders beleefd

Radio Doc

VPRO

De Radio-estafette is een ketting met vijf schakels – een korte documentaire, een hoorspel, een soundscape, een reportage en een liedje – die door associaties met elkaar zijn verbonden. Maartje Duin, Chris Bajema, Hugo Verweij, Gerrit Kalsbeek en Roosbeef lieten zich inspireren door het werk van hun voorganger en gaven het stokje daarna door.

De Radio-Estafette

Zo geeft De Radio-estafette niet alleen antwoord op de vraag hoe een nieuw ontdekte inktvis heet, of er robotorkesten bestaan en hoe het voelt om een wisselbeker te zijn – maar ook hoeveel verschillende manieren er zijn om naar de radio te luisteren.

Regie: Maartje Duin (RVU), 2009

Suriname anders beleefd

Rogeria Burgers, 2009

Suriname is een land waar het altijd warm is, het is een land van onthaasting, een land waar ‘no span’ (rustig aan) een leidraad is. Een land waar contrasten groot zijn en waar arm en rijk zorgt voor verwarring. Een land waar men hoopt op beter. Suriname was een van onze kolonies. Na bijna 34 jaar onafhankelijkheid is Suriname nog op veel gebieden verweven met Nederland. Die verwevenheid wordt hoorbaar in zes afleveringen 'Suriname anders beleefd'.

Deze week de aflevering: Begraafplaats De begraafplaats van de Lutherse kerk in Paramaribo heet 'vrede en arbeid'. Het is er verwaarloosd. De koloniale graven staan af te brokkelen, onzichtbaar tussen het hoge gras, overwoekerd door de resten van een eens weelderige tuin. Maar niet alleen de doden vinden er rust. In hutjes van afgedankte golfplaten met een smerige lap als deur wonen verslaafden en daklozen.