Beam me up Scotty & Het gelukkige huisdier

Radio Doc

VPRO

Ex-journalist Jim Schilder heeft een roeping. Schilder, tot voor kort redactiechef bij opinieweekblad HP/De Tijd, gaat priester worden. Documentairemaker Jeroen van Bergeijk, die Schilder kent uit de tijd dat beiden freelance journalist in New York waren, vraagt zich af: wat is dat, een roeping? Stiekem is hij, net als vele van Schilders vrienden, collega-journalisten en familieleden, jaloers op deze radicale stap. Eigenlijk wil hij ook wel een roeping.

Van Bergeijk volgt Schilder in de laatste weken van zijn seculiere bestaan wanneer hij zijn baan opzegt, zijn huis verkoopt, op bedevaart naar Lourdes gaat en zijn intrek neemt in een seminarie. Lukt het hem het mysterie van Schilders bekering te doorgronden?

Regie: Jeroen van Bergeijk, VPRO, 2009

Het gelukkige huisdier

Gerrit Kalsbeek

Het gelukkige huisdier is een serie over het wel en wee van onze trouwste vrienden. Recent TNS/NIPO-onderzoek toont aan dat in ruim de helft van de Nederlandse huishoudens een of meer huisdieren wonen. Veel mensen hebben een bijzondere relatie met hun huisdier. En dieren zijn goed voor de gezondheid! In het Emma kinderziekenhuis scharrelen met enige regelmaat cavia’s, kuikens en zelfs geitjes over de afdeling om het herstel van de patientjes te bespoedigen. En in het Wilhelmina kinderziekenhuis krijgen kinderen hun eigen huisdier op ziekenbezoek. Ook zijn veel mensen er intussen van overtuigd dat ouderen langer en gezonder leven in gezelschap van een geliefde viervoeter. Programmamaker Gerrit Kalsbeek werd al jaren zuur bejegend door een norse oudere man uit zijn straat. Maar sinds hij zich een klein zwart hondje met de naam Lola aanschafte, splijt het bultige hoofd van de buurman iedere keer in een brede grijns zodra het tweetal zijn voordeur passeert en groet vriendelijk. Vandaag aflevering 3, opgedragen aan rottweiler Dicky.