Vriendinnen voor het leven & Ellebogenwerk

Radio Doc

VPRO

Marjan ontdekt een knobbeltje, het blijkt borstkanker. Haar boezemvriendin Merijnen schrikt hier vreselijk van en vraagt daarom voor alle zekerheid ook een mammografie aan bij haar arts. Onwaarschijnlijk maar waar, Merijnen blijkt eveneens borstkanker te hebben.

Ze deelden altijd al lief en leed en doen dat ook nu. Ze sms-en elkaar als ze chemo therapie krijgen, gaan samen winkelen om op te vrolijken en wisselen pruikervaringen uit. Ze vertellen heel openhartig over hun hoop en vrees, over geluk en verdriet en over de noodzaak van vooruitkijken. 'Het leven moet wel geleefd worden', zegt Marjan.

Regie: Rogeria Burgers, NPS, 2008

Ellebogenwerk 3: Christine van Broeckhoven

Wetenschappers zijn de intelligentste mensen ter wereld, maar daarmee ook de sluwste. Wetenschappers zijn ware meesters in het onderuit schoffelen en dwarsbomen van hun 'collega's'. Jair Stein interviewde enkele topwetenschappers over 'ellebogenwerk' in de wetenschap. In deze aflevering Christine van Broeckhoven.
Na vijf jaar speurwerk vond Christine van Broeckhoven een nieuwe oorzaak van frontaalkwab-dementie, een hersenziekte die het brein doet krimpen. Deze zomer stuurde ze haar ontdekking naar toptijdschrift Nature, in de hoop dat haar resultaten daar veilig waren voor de concurrentie. Ze kwam bedrogen uit.

Regie: Jair Stein, VPRO, 2008