Naar Nederland, een basiscursus & You're standing on it

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering de lange documentaire Naar Nederland, een basiscursus over wat te doen als je verteerd wordt door de liefde en je partner naar Nederland wil halen door Peter Meijwes. Vier vrouwen vertellen wat zij allemaal ondernemen om straks, misschien, herenigd te zijn met de man van hun dromen. En de minidoc You're standing on it over 9-11.

Naar Nederland, een basiscursus

Als je als Nederlandse vrouw verliefd wordt op een buitenlandse man, is het niet makkelijk om je aanstaande naar Nederland te halen. Vooral niet als zijn land van herkomst een visumplichtig land is. Want als je geen vast arbeidscontract hebt of je inkomen onder een bepaald minimum blijft, mag je je partner niet naar Nederland halen. Maar wat te doen als je verteerd wordt door de liefde en uit elkaar gaan geen optie is?

Nood breekt wet, of liever gezegd, nood vindt een klein kiertje in de wet. EU Richtlijn 2004/38 om precies te zijn. Is het kiertje groot genoeg voor Niek, Monique, Erica en Natascha? Vier vrouwen vertellen wat zij allemaal ondernemen om straks, misschien, herenigd te zijn met de man van hun dromen.

Regie: Peter Meijwes (NPS), 2008

Minidocu: You' re standing on it

Jeroen van Bergeijk

De Nederlandse fotograaf Rene Clement woont al tien jaar in New York. Op de ochtend van 11 september 2001 kwam hij - op weg naar downtown Manhattan - vast te zitten in de metro. Toen hij eindelijk boven de grond wist te komen, begon hij te fotograferen. Maar hoe leg je zoiets onbevatbaars, zo'n "totaal onherkenbare hel" vast? Zeven jaar later bezoekt Jeroen van Bergeijk met Clement opnieuw de plek des onheils.