Zoetwatervarkens & Eilandbewoners

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire Zoetwatervarkens van Stefan Heijdendael en de eerste aflevering uit de Minidoc-reeks Eilandbewoners te beluisteren. In Zoetwatervarkens onderzoekt Stefan Heijdendael de ambivalente vriendschap tussen mens en vis. In 'Eilandbewoners' gaat Rogeria Burgers op de Waddeneilanden op zoek naar mooie verhalen.

Zoetwatervarkens

De karper, oftewel het zoetwatervarken, is al 600 jaar in Nederland bekend. Zijn kleine broertje, de goudvis, zwemt in menig kom zijn rondjes, en de echt grote jongens worden begeerd door sportvissers in het hele land. Maar de Japanse Koi-karper steekt beide varianten nu naar de kroon. Deze speciaal gekweekte karpers, sommigen kosten wel EUR 250.000,-, stelen met hun felgekleurde jasjes de show.

Het zoetwatervarken is de onelegante bijnaam voor de sloper van rivieren en vijvers. De karper is een alleseter, die ook nog als intelligent te boek staat. Het bekendst is deze vis echter door zijn kracht en uithoudingsvermogen, en is daarom een graag geziene prooi aan de haak van de sportvisser. Met een karper kan een echt gevecht worden aangegaan, dat tientallen minuten kan duren. Dat de vis daarbij aanzienlijke lengtes kan bereiken (al zullen de echte pro's in ponden meten) doet natuurlijk ook een duit in de zak. Maar er zijn ook visliefhebbers die de rillingen krijgen als ze denken aan de weerhaak die de zachte bek van de karper doorboort. Zij houden van Karpers. Hoe ver die liefde gaat merkte programmamaker Stefan Heijdendael toen hij die dubbelzinnige omgang van visliefhebbers met het zoetwatervarken onderzocht.

Regie: Stefan Heijdendael, PO/VPRO, 2008

Eilandbewoners, afl. 1 - Minidoc

Rogeria Burgers en Frans de Rondt (techniek), NPS

In de zesdelige serie minidocs Eilandbewoners gaat Rogeria Burgers op de Nederlandse Waddeneilanden op zoek naar mooie verhalen van de bewoners. Deze uitzending: Texel. Samenstelling: Rogeria Burgers. Techniek: Frans de Rondt.