Prematuren & Bekend maakt bemind

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering een lange documentaire over de dilemma's rond te vroeg geboren kinderen van Rogeria Burgers en de minidoc Bekend maakt Bemind. De laatste 10 jaar is grens van levensvatbaarheid bij vroeggeboorte sterk opgeschoven. Kinderen die bij 25 weken geboren worden kunnen al in leven gehouden worden, maar dat wil niet zeggen dat er ook uitzicht is op kwaliteit van leven. Ouders en artsen worstelen met vragen over leven en dood.

Prematuren

De laatste 10 jaar is grens van levensvatbaarheid bij vroeggeboorte sterk opgeschoven. Kinderen die bij 25 weken geboren worden kunnen al in leven gehouden worden, maar dat wil niet zeggen dat er ook uitzicht is op kwaliteit van leven. Ouders en artsen worstelen met vragen over leven en dood.

Na de geboorte kunnen veel te vroeggeboren kinderen nog niet zelfstandig ademen. Ze worden in de couveuze met veel zorg omringd. Maar er kan veel mis gaan, de aanleg van de hersenen is nog niet volledig ontwikkeld en problemen in de toekomst zijn zeker niet uitgesloten.

Regie: Rogeria Burgers (NPS), 2008

Bekend maakt bemind

Margot de Nooijer, Ant Haima en Leo Knikman

Zet twee mensen die elkaar niet kennen aan een tafeltje, geef ze een drankje en luister naar wat ze elkaar te vertellen hebben.