Nadine & Krankzinnigheid als deugd

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering van Holland Doc radio is de documentaire Nadine van Margot de Nooijer en Leo Knikman en de korte docu 'Krankzinnigheid als deugd' te beluisteren. Nadine gaat over een paard en haar berijder en de lange weg naar de Olympische Spelen in China, die niet altijd eindigt met het paard waar je mee begint. Aan deze Olympische combinatie ging een drama vooraf.

Nadine

Nadine gaat over een paard en haar berijder en de lange weg naar de Olympische Spelen in China, die niet altijd eindigt met het paard waar je mee begint. In de dressuur gaat het om de juiste combinatie tussen ruiter en paard. Nadine wordt bereden door Hans Peter Minderhoud, maar zij was niet zijn eerste liefde. Aan deze Olympische combinatie ging een drama vooraf.

De Olympische Spelen zijn begonnen, voor veel sporters de apotheose van een jarenlange voorbereiding. Nog maar enkele jaren geleden had Hans Peter Minderhoud al zijn hoop gevestigd op Rubels een prachtige schimmelhengst en werd Nadine door de amazone Ellen van de Berg bereden. Nadine was een ondeugend meisje, speels, met een prachtige manier van bewegen. Nu, vele jaren van oefenen en trainen later, is Exquis Nadine een volwassen paard, dat op de Olympische Spelen in China uitkomt in de categorie landen dressuur.

Regie: Margot de Nooijer en Leo Knikman (NPS), 2008

Krankzinnigheid als deugd

In de korte radiodocumentaire ‘Krankzinnigheid als deugd’ vraagt Marijn Prakke zich hardop af wat het verband is tussen creativiteit en gekte. Zijn het twee kanten van dezelfde munt? Bestaat er zoiets als artistieke noodzaak? Hoe maak je van je onvermogen je kracht?

Over deze onderwerpen praat Marijn Prakke met dichter-performer Bart Chabot, acteur Roeland Fernhout en schrijfster Hannah Buenting. Een bewerking van de eerder uitgezonden documentaire in De Avonden van de VPRO.