Het geheim van koffer nr 5573 & Ongehoord

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering is de lange documentaire Het geheim van koffer nr 5573 en de minidoc Ongehoord te beluisteren. In Het geheim van koffer nr 5573 bezoeken Jeroen van Bergeijk en Frodo Terpstra de jaarlijkse veiling van op Schiphol van achtergebleven bagage. Dat varieert van handtasjes, VanGogh-Museum posters tot complete koffers. Nieuwsgierig naar wat ze in die bagage zouden aantreffen, kochten ze speciaal voor Holland Doc Radio een "lot diverse koffers en tassen". Gaat het ze lukken de eigenaars te achterhalen?

Het geheim van koffer nr 5573

In Het geheim van koffer nr 5573 bezoeken Jeroen van Bergeijk en Frodo Terpstra de jaarlijkse veiling van op Schiphol van achtergebleven bagage. Dat varieert van handtasjes, VanGogh-Museum posters tot complete koffers. Nieuwsgierig naar wat ze in die bagage zouden aantreffen, kochten ze speciaal voor Holland Doc Radio een "lot diverse koffers en tassen". Gaat het ze lukken de eigenaars te achterhalen?

Minder dan 1 procent", achtte veilingmeester Peter Trommelen de kans hierop. Van Bergeijk en Terpstra spraken op de veiling met ervaren koffer-kopers; scharrelaars die hopen op goede handel ("Het gekste dat ik ooit in een koffer heb aangetroffen? Gebruikte condooms. Dichtgeknoopt. En niet één, een heel zakkie."). "Schiphol doet er alles aan die bagage terug te bezorgen. Als het u lukt, dan zou dat toch wel een probleem zijn voor luchthavenSchiphol want dat betekent dat ze daar slordiggehandeld hebben." Zonder twijfel het meest intrigerende bagagestuk was de koffer die was gevuld met boormachine, vlakschuurmachine, Johnson's Baby Powder en een leeg koekblik met een naam en adres in Engeland er op. Wie gaat er met een koffer vol gereedschap en babypoeder op reis? Een Poolse bouwvakster? Een klussende moeder?

Regie: Jeroen van Bergeijk, VPRO, 2008

Koffers

Ongehoord 5

Marije Schuurman Hess en Pieter Bouwman

In de - voorlopig - eerste vijf afleveringen van "Ongehoord" hoort de luisteraar voor de microfoon: Sjaak en Titia van Tongeren, een echtpaar dat zich op een Rotterdamse bovenwoning al tientallen jaren nuttig maakt met van alles en nog wat. Hun - soms meer en soms minder uitgebreide - bespiegelingen op zowel het dagelijks leven als hun prive-beslommeringen zijn nu eindelijk ook voor een breder publiek hoorbaar.

De serie "Ongehoord" behoort tot het genre realistische fictie-radio. De subtitel is niet voor niets: "Radio uit de wijken, waar de mensen leven". De serie is geboren uit de breinen van Marije Schuurman Hess (Radiomakers Desmet) en Pieter Bouwman (van o.a. Mannen van de Radio en Radio Bergeijk), die na jaren interesse te hebben gekoesterd, eindelijk een stem konden geven aan de mensen uit de wijken.