Het Olympisch eerbetoon & Broadcaster

Radio Doc

VPRO

Realistisch of niet, Nederland wil graag de Olympische Spelen van 2028 binnenhalen. Dit zou, precies honderd jaar later, een mooi eerbetoon zijn aan de Spelen van 1928 in Amsterdam. Maar wat maakte dat evenement eigenlijk zo bijzonder? Luister naar de documentaire Het Olympisch eerbetoon. De docu Broadcaster van Botte Jellema is een eerbetoon aan de eerste commercieel succesvolle electrische gitaar, de Fender Telecaster.

Het Olympisch eerbetoon

Realistisch of niet, Nederland wil graag de Olympische Spelen van 2028 binnenhalen. Dit zou, precies honderd jaar later, een mooi eerbetoon zijn aan de Spelen van 1928 in Amsterdam. Maar wat maakte dat evenement eigenlijk zo bijzonder? Radiomaker Jorrit Brenninkmeijer verzamelde een aantal opmerkelijke verhalen over die historische Spelen in Amsterdam.

Zoals het verhaal van Loek van Dijk over zijn vader Daan van Dijk. Deze Haagse melkboer won samen met Bernard Leene goud op de 2 kilometer sprint met de tandem. Door de organisatie was direct na afloop geen huldiging gepland. Maar het publiek had lang moeten wachten op de eerste gouden medaille voor Nederland en wilde per sé een huldiging zien. Het uitzinnige publiek dwong het af door massaal het Wilhelmus aan te heffen. Bloemen voor die ereronde waren niet zo maar voor handen. De oplossing groeide op het veld van het Olympisch stadion; met een graspol als veredeld bloemenboeket voltooiden Leene en Van Dijk hun heroïsche ereronde. Nog dit jaar zal vastgesteld worden of er genoeg draagvlak in Nederland is voor het organiseren van de Spelen in 2028. Als de missie wordt voortgezet, moet rond 2016 een bid gedaan worden aan het IOC. In dit voorstel zullen ongetwijfeld die historische Spelen weerklinken. Met de erfenis van 1928 hoopt Nederland een streepje voor te hebben bij de leden van het IOC.

Regie: Jorrit Brenninkmeijer (NPS)/ Botte Jellema (VPRO)

Broadcaster

Botte Jellema (VPRO)

Een zoektocht naar de ziel van de Telecaster. Keith Richards, Bruce Springsteen, Jeff Beck en Chrissie Hynde: ze spelen allemaal op een Fender Telecaster. Dit zestig jaar oude gitaarmodel was de eerste commercieel succesvolle elektrische gitaar. De Telecaster heeft voor een groot deel het geluid van 'de gitaar' zoals wij die kennen bepaald.

Documentairemaker Botte Jellema kocht ook een Telecaster en raakte gefascineerd door het instrument. In zijn documentaire 'Broadcaster - een zoektocht naar de ziel van de Telecaster' keerde hij zijn Tele binnenstebuiten en ging naar New York. Daar mocht hij als enige op de wereld even spelen op de Telecaster van die andere grootheid op dit instrument: Jeff Buckley. Dit programma werd eerder uitgezonden in De Avonden van de VPRO.