Gehannes, teleurstelling, ongemak: voor veel mensen is de eerste keer seks een deceptie. Het gebeurt zomaar, al hangt het in de lucht, met een vakantieliefde, een eerste vriendje of in een dronken bui. Maar wat als je die eerste keer bewaart voor die ene? Die ware? In de zomerse, broeierige audiodocumentaire De eerste keer laten Karolien Berkvens en Madelon Meester vijf mensen aan het woord die om verschillende redenen van de daad iets bijzonders wilden maken.

Seks is omvangrijk, toch wordt ‘de eerste keer’ vaak gezien als het moment van penetratie. Voor veel personen uit deze documentaire ligt daar de harde grens. Al het andere op seksueel gebied mag, maar penetratie is voorbestemd voor ‘de ware’. Zoals bij de islamitische Sadaf, die haar lichaam als geen ander kent, volop experimenteerde, maar penetratie uitstelt tot het huwelijk.

“Alles eromheen is voor mij nog iets wat redelijk is. Het kan met de hand worden gedaan, met de vinger, met de mond. Maar penetreren zelf voelt echt als een volgende stap. Kan zijn dat vrouwen zeggen: voorspel, penetreren, dat is allemaal hetzelfde. Maar wat ik onder seks versta is het penetreren en dat je ook echt de daad verricht.”

Wat levert het op als je wacht? Kijk je er met een goed gevoel op terug of had je het toch liever anders aangepakt? Volgens de christelijke Mirjam reiken de ‘liefdeswortels’ van haar en haar partner door het uitstellen van seks heel diep. Linda heeft juist het idee dat ze geblokkeerd is op seksueel gebied, omdat ze haar lichaam nooit heeft kunnen ontdekken. En romanticus Kevin zou een volgende keer weer exact hetzelfde doen.

“Ik ben nog steeds heel blij dat ik die eerste keer met Ingeborg heb gedaan. Dat zij degene is met wie ik dit deel. Ze is eigenzinnig én eigenwijs, lief en zorgzaam. We waren beste maatjes en vonden elkaar heel aantrekkelijk; dat maakte dat we een relatie hadden. En ze was zo gek als een deur.”

Dit en meer hoor je in de NTR DOCS Zomerserie-aflevering ‘De eerste keer’.

Karolien Berkvens (35) is schrijver en journalist en woont in Berlijn en Amsterdam. Madelon Meester (35) is journalist en woont in Amsterdam.

In de maand augustus staat de podcast DOCS vijf afleveringen lang in het teken van het thema uitzicht.

Begin 2022 organiseerde de NTR/VPRO-redactie van DOCS een pitch onder talentvolle, nieuwe makers van audioverhalen om de fantasie eens los te laten op dit thema. Corona had, zogezegd, een wat uitzicht belemmerende invloed gehad en DOCS wilde in de zomer eens adequaat laten zien dat audioverhalen daarmee kunnen afrekenen.