In de maand augustus staat de podcast DOCS vijf afleveringen lang in het teken van het thema uitzicht

Begin 2022 organiseerde de NTR/VPRO-redactie van DOCS een pitch onder talentvolle, nieuwe makers van audioverhalen om de fantasie eens los te laten op dit thema. Corona had, zogezegd, een wat uitzicht belemmerende invloed gehad en DOCS wilde in de zomer eens adequaat laten zien dat audioverhalen daarmee kunnen afrekenen.

Makers werd aangemoedigd om ideeën te spuien voor audioverhalen van zo’n 25 minuten, waarbij ‘uitzicht’ gerust breed opgevat mocht worden. Voor de vijf beste inzendingen waren budget en een eindredacteur beschikbaar en de resultaten van dit alles zullen in augustus 2022 worden gepubliceerd.

  • Uitzicht hebben op de eerste keer seks, hoe spannend is dat?
  • Kan je ook spreken van innerlijke uitzichten, en wat als die totaal ontbreken zoals bij zogeheten ‘a-fantasten’?
  • Vogelspotters zijn gewend aan fraaie uitzichten, maar welk uitzicht bieden zij eigenlijk zelf?
  • Als je een andere taal spreekt dan je moedertaal, verandert dan ook je uitzicht op de wereld of je zicht op jezelf?

Zomaar enkele variaties op het thema die in augustus aanbod komen in de volgende vijf afleveringen van DOCS:

Uitzicht aflevering 1

Kitty Munnichs met ‘Innerlijk Uitzicht
3 augustus

In ‘Innerlijk uitzicht’ onderzoekt de maker het fenomeen ‘afantasia’ en duikt zij dieper in de wereld van ons ‘innerlijke uitzicht’. Wat zijn de waarde en betekenis van onze fantasie en voorstellingsvermogen?

En: kun je meer van het fysieke uitzicht genieten, meer in het hier en nu leven, als je innerlijke uitzicht leeg blijft?

Hoofdpersoon is Lexmy van den Boogaard. Zij kwam er een aantal jaar geleden achter dat ze een totale afantast is: bij haar ontbreekt elk zintuigelijk voorstellingsvermogen.

Uitzicht aflevering 2

Marian van der Pluijm met ‘Dwaalgasten
10 augustus

Hoe vogels zich in zwermen verplaatsen is een van de grootste mysteries uit de biologie. Het lijkt soms alsof de zwermen wel een eigen leven leiden. Maar niet alleen vogels klitten op wonderbaarlijke wijze samen. Wanneer een bijzondere vogelsoort Nederland aandoet, zie je niet alleen een zwerm in de lucht, maar kun je ook hele groepen vogelspotters in het gras bij elkaar zien liggen. Ze liggen op de uitkijk voor de nieuwste dwaalgasten, oftewel vogelsoorten die niet inheems zijn.

In ’Dwaalgasten’ draait Marian van der Pluijm het uitzicht eens om, en bestudeert ze de vogelspotters zelf. Met een speciale rol voor de vogelkijkhut Maltha in de Biesbosch.

Uitzicht aflevering 3

Karolien Berkvens en Madelon Meester met ‘De Eerste keer’
17 augustus

Gehannes, ongemak, teleurstelling: voor veel mensen is de eerste keer seks een deceptie. Het gebeurt zomaar, al hangt het in de lucht, met een vakantieliefde, een eerste vriendje of in een dronken bui met een onbekende in een discotheek. Van genot is vaak weinig sprake, misschien doet het zelfs pijn. Je zou de ervaring het liefst zo snel mogelijk willen vergeten, maar voelt ook de opluchting: je hebt ‘het’ nu gedaan. Je hoort erbij.

In deze documentaire gesprekken met mensen die om verschillende redenen van hun eerste keer iets bijzonders willen maken. Wat zijn hun verwachtingen? Waar hopen ze op? Waar zijn ze bang voor? Hoe pakken ze het aan?

Uitzicht aflevering 4

Sanne van Otten met ‘Mijn Nederlandse ik’
25 augustus

Ieder jaar vragen duizenden mensen asiel aan in Nederland en België. Als het ze lukt om een verblijfsvergunning te krijgen, is het eerste wat ze te doen staat: Nederlands leren. Hoe is het om op latere leeftijd een taal te moeten leren? Hoe eigen je je vreemde woorden en klanken toe? En wat heeft dat voor invloed op hoe je jezelf kent? Wat gebeurt er met je persoonlijkheid in een nieuwe taal? Juri (34) werd geboren in Oekraïne en kwam voor een master psychologie naar Nederland. Hij voelt zich aangetrokken tot het Nederlands.

‘De klanken was het eerste wat mij opviel in het Nederlands. Muzikalisch mooi.'

Maar de invloed van de taal werkt ook dieper op hem in.

‘Ik kan mij in Nederland denk ik zelfs meer openen dan in Rusland of Oekraïne en misschien zien ze nog een echtere deel van mijn persoonlijkheid, die anderen niet zien.’

Uitzicht aflevering 5

Lieselot Mariën met ‘Naar buiten'
30 augustus

De Jehovah’s Getuigen vormen een besloten groep. Sociale contacten buiten de eigen geloofsgemeenschap worden zoveel mogelijk vermeden. Dit maakt de leden extreem afhankelijk van de groep. Wanneer een lid van de Jehovah’s getuigen de geloofsgemeenschap verlaat, wordt deze persoon “uitgesloten”. Leden van de gemeenschap mogen niet langer met hem of haar spreken. Tegelijk is een scheiding uit den boze. En dat kan even bizarre en tragische situaties opleveren.

Zo is ex-Jehovah's Getuige Erik altijd samengebleven met zijn vrouw, die nog steeds een praktiserend Jehovah’s Getuige is. Ondanks het feit dat ze in hetzelfde huis wonen, negeert zij hem al bijna vijftig jaar nagenoeg volledig.