Oorspronkelijk was polder Maltha een groen plekje op de kaart van natuurgebied de Biesbosch. Een lap landbouwgrond, waar het oorverdovend stil was. Vanuit hier is het ongeveer even ver naar steden Dordrecht en Geertruidenberg. Dieper kun je de Biesbosch haast niet in.

Alles veranderde na de overstromingen van 1993-95. Nadat eeuwenlang in Nederland was geprobeerd akkerland aan te winnen ten opzichte van het water, werd Maltha de eerste polder die juist werd teruggeven aan de natuur. De akker werd afgegraven en stroomde langzaam vol. De mensen die er woonden, vertrokken en de bijzonderste vogels streken er neer; dwaalgasten. In hun kielzog volgden algauw vogelaars uit het hele land.

Het is een wonder dat deze voormalige landbouwgrond in een vogelwalhalla kon veranderen. ‘De tijd zat mee,’ vertelt oud-boswachter Jacques van der Neut, die de afgraving van het gebied van dichtbij meemaakte. ‘Er was twee keer hoog water en ineens werden uitgestelde plannen werkelijkheid. Opeens was alles mogelijk. We hadden haast. De stem van het water liet zich horen.’

Vanuit de vogelkijkhut bekijkt Marian van der Pluijm samen met vogelaars het nieuwe uitzicht op Maltha.

Muurschildering vogelkijkhut Maltha

Marian van der Pluijm

Marian van der Pluijm is historica en podcastmaker. Ze is regelmatig ergens in het midden van Europa te vinden. Momenteel woont ze in Boedapest, waar ze Hongaars studeert.

Marian van der Pluijm

Maker: Marian van der Pluijm
Eindredactie: Remy van den Brand
Techniek: Alfred de Koster

In de maand augustus staat de podcast DOCS vijf afleveringen lang in het teken van het thema uitzicht.

Begin 2022 organiseerde de NTR/VPRO-redactie van DOCS een pitch onder talentvolle, nieuwe makers van audioverhalen om de fantasie eens los te laten op dit thema. Corona had, zogezegd, een wat uitzicht belemmerende invloed gehad en DOCS wilde in de zomer eens adequaat laten zien dat audioverhalen daarmee kunnen afrekenen.