Makers met de billen bloot

Roy Dames

VPRO

Regisseur Roy Dames (1953) is o.a. bekend van Foute Vrienden (2011) en Willems Kantine (2006). Door de soms jarenlange opname-periode – voor Foute Vrienden bijvoorbeeld zestien jaar – slaagt Dames erin om een vertrouwensband op te bouwen met zijn personages. Dit zorgt vaak voor bijzondere scènes.

Besproken films

Willems Kantine (2006)

Al meer dan vijftig jaar komen jong en oud, rijk en arm voor een warme hap, een goed glas bier en een luisterend oor naar de Willems Kantine. Maar het café dreigt te verdwijnen door nieuwbouwplannen van de gemeente. In Willems Kantine worden het personeel en een aantal vaste bezoekers geportretteerd. Bekijk alle afleveringen hier
 

Dorp in de stad: Nooddorp (2007)

Een documentaireserie over de bewoners van een bijzondere woonwijk aan de rand van Rotterdam. Een wijk waar de bewoners zelf hebben bepaald wat goed of fout is. Een welbekend koppel uit de serie zijn Tiny en Lau. Bekijk hiernaast een fragment uit de serie. 

 

Foute vrienden (2010)

Verbrande Herman, Rooie Jos, Dikke Bobbie en Jantje van Amsterdam zijn bloedgabbers. Rauw en dicht op de huid volgde regisseur Roy Dames de mannen sinds begin jaren negentig. Ze zijn onderdeel van de Amsterdamse penose, een cultuur die aan het verdwijnen is. De 'vrije jongens' proberen uit de criminaliteit te blijven, maar hun bier is altijd weer frisser dan hun zaakjes. 

Mano Bouzamour, de belofte (2017)

Het vertelt het verhaal van de jonge Marokkaanse Nederlander Mano Bouzamour die zijn schrijversambitie volgt en veel succes heeft met zijn in 2013 verschenen boek 'De belofte van Pisa'. Het boek is gebaseerd op zijn levensverhaal. Door de inhoud van het boek wordt hij door zijn familie verstoten en het huis uitgegooid.
 

Bekijk meer films van Roy Dames