Makers met de billen bloot

Frans Bromet

VPRO

Frans Bromet (1944) heeft door de jaren heen zijn eigen werkwijze ontwikkeld, waarbij eerlijkheid en realisme wordt nagestreefd en er geen ruimte is voor enscenering. Hij brak door bij het grote publiek met de serie Buren (1990) waarin hij, met zijn herkenbare stemgeluid en insinuerende vragen, het Nederlandse publiek 75 afleveringen lang wist te boeien. Voor zijn complete oeuvre ontving hij in 2017 een zilveren Ere-Nipkowschijf.

Besproken films

De Noord 20-29

Frans Bromet woont aan 'De Noord' nummer 20 in het Noord-Hollandse Ilpendam: "Een eiland van rust in een lawaaiige wereld." Eerder werden de huizen aan de dijk bewoond door Ilpendammers, nu wonen er uit de stad gevluchte Amsterdammers. Wat is het verschil tussen de oorspronkelijke en de huidige bewoners?

De bibliotheek

In de serie De bibliotheek ondervraagt Frans Bromet op zijn geheel eigen wijze bibliotheekbezoekers. Wat doen zij daar en waarom zijn ze graag in de bieb? In deze aflevering ontmoet Frans Bromet Robbin en Bibi, de twee biebrobots, laat hij de rol van de biebbus in de buurt zien en spreekt hij meerdere keren met een vrouw die haar dagen, compleet gestyled, doorbrengt in de bibliotheek. Maar waarom?

Bekijk alle films van Frans Bromet