Makers met de billen bloot

Elena Lindemans

VPRO

Elena Lindemans (1974) is journalist, documentairemaker en presentatrice. Ze maakt in 2014 met 'Moeders springen niet van flats' een documentaire over haar moeder die zichzelf van het leven beroofde. Haar laatste documentaire 'Ik heb het niet gedaan' (2019) gaat over de Nederlander Romano van der Dussen die 12,5 jaar onschuldig in Spanje vast heeft gezeten voor het verkrachten en aanranden van drie vrouwen.

Besproken films

De muur

In deze documentaireserie gaat Menno Bentveld vijfentwintig jaar na de val van de Berlijnse Muur op zoek naar volkeren die nog steeds van elkaar worden gescheiden door muren. Hij trekt langs muren in Belfast, Mexico, Slowakije, de Westelijke Sahara en de Westelijke Jordaanoever. De besproken aflevering van Belfast zie je hiernaast. De serie is bekroond met een TV Beelden Award.

Moeders springen niet van flats

De moeder van regisseur Elena Lindemans worstelt al lange tijd met een ondraaglijk psychisch lijden als ze om euthanasie vraagt. Het verzoek wordt niet in behandeling genomen. In de indringende documentaire Moeders springen niet van flats gaat Elena terug naar de wanhoopsdaad van toen. Meer weten over deze film? Kijk hier de DocTalks-aflevering met Elena Lindemans.

Vrouw slaat man

Van mannen wordt verwacht dat zij voor zichzelf kunnen opkomen. Maar wat als dat niet lukt? Deze documentaire toont dat ook mannen slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Dit probleem, dat vaker voorkomt dan we denken, is een groot taboe. De film biedt een uniek kijkje in een verborgen wereld van mannen die in een mannenopvang leren voor zichzelf op te komen. Benieuwd naar de totstandkoming van deze film? Kijk dan hier het DocTalks-interview met Lindemans.

Ik heb het niet gedaan

Wat doe je als je jarenlang onschuldig vastzit voor daden die je niet hebt gepleegd? Romano van der Dussen beleefde deze nachtmerrie. In 2003 belandde hij in een Spaanse cel voor het verkrachten en aanranden van drie vrouwen in één nacht. Maar hoe onschuldig is hij echt? Ontdek het in deze docu.

Darwin's Nightmare

Darwin's Nightmare is een film van Hubert Sauper en gaat over de milieu en sociale effecten van de visindustrie rondom het Victoriameer in Tanzania. De gigantische Victoriabaars (of nijlbaars) werd geïntroduceerd in het Victoriameer wat resulteerde in de totale uitsterving van alle andere vissoorten in het meer. Sauper onderzoekt hoe de vis de ecologie en de lokale economie verstoort en de complexiteit van Europese "hulp" aan Afrikaanse landen.