De documentaireserie The Rise of the Murdoch Dynasty werd geproduceerd aan het begin van 2020, nog net in het pre-coronatijdperk dus. Hoe is het Rupert, zijn kinderen en zijn media-imperium sindsdien vergaan?

Strijd om de opvolging

The Rise of the Murdoch Dynasty draait om de door hemzelf geregisseerde strijd om de opvolging van mediamagnaat Rupert Murdoch. Waar laat de serie de kijker mee achter? Heb je het laatste deel nog niet gezien, dan moet je misschien nog even niet verder lezen. Dat wordt op maandag 17 juli uitgezonden, maar op NPO Plus is het hele drieluik al sinds eind mei te streamen.

Veranderde wereld

Zijn we met kijkers onder elkaar? Mooi. Uiteindelijk werd Lachlan (1971), de oudste zoon van Rupert, in het slot van de serie neergezet als zijn enig mogelijke opvolger. Want zus Elisabeth (1968) en jongere broer James (1972) hadden zich om verschillende redenen van het zakenimperium van hun vader afgekeerd. En oudere halfzus Prudence (1958) - die in de hele serie niet wordt genoemd, terwijl zij in het bestuur zit van een belangrijk onderdeel van het mediabedrijf haar vader: Times Newspapers Ltd - houdt er zelf niet van om in de belangstelling te staan en wilde haar vader al nooit opvolgen. In dit overzicht zie je haar, en alle andere kinderen.

Dik drie jaar nadat The Rise of the Murdoch Dynasty werd gefilmd, is de wereld flink veranderd. Onder meer door covid-19, de machtswisseling in de Verenigde Staten en de oorlog in Oekraïne. Brexit, dat zonder Murdochs inzet nooit had plaatsgevonden, is steeds impopulairder geworden. En van zijn vierde vrouw Jerry Hall is Rupert inmiddels ook alweer gescheiden. Hij deed ook een vijfde huwelijksaanzoek, aan Ann Lesley Smith, maar het geplande huwelijk ergens deze zomer lijkt voorgoed van de baan.  Wat hebben de ontwikkelingen van de afgelopen jaren betekend voor de Murdoch-dynastie?

tekst gaat verder onder de afbeelding

Van zijn vierde vrouw is Rupert inmiddels gescheiden en zijn vijfde huwelijk werd afgeblazen

Rupert met zijn toenmalige vrouw Wendi Deng, in 2011

Murdoch Family Trust

Op het eerste gezicht is er niet zo veel veranderd. Rupert is inmiddels 92, maar houdt nog altijd de belangrijkste touwtjes in handen. En nog steeds is niet écht duidelijk wie die overneemt als hij ze los moet laten. Een groot deel van het eigendom van News Corp (39 procent) en Fox Corporation (42 procent) is in handen van het Murdoch Family Trust, en daarin hebben de vier oudste kinderen (ja, ook Prudence) evenveel stemrecht. Grace (2001) en Chloe (2003), de dochters die hij met zijn derde vrouw kreeg, hebben daarin wel eigendom maar geen stemrecht. En Rupert zelf? Die heeft evenveel stemmen als de vier kinderen samen.

Het kan dus best zijn dat de echte machtsstrijd tussen de Murdoch-kinderen pas na de dood van hun vader losbarst. En dat kan nog wel even duren, want zoals je in de serie hebt kunnen zien werd zijn moeder 103 jaar oud.

Ze houden het dus spannend, daar in wat misschien wel de machtigste familie ter wereld genoemd mag worden. Het lijkt wel een fictieve videoserie, ja, een heel specifieke: Succession. Iedereen die er iets van weet (ik niet) gaat ervan uit dat de Murdochs de inspiratie voor deze HBO-serie vormen. Volgens Vanity Fair gelooft Lachlan dat zijn broer James de schrijvers van de serie van input voorziet. Tip voor wie die serie wel gezien heeft: deze 30 minuten durende podcast-aflevering van The Guardian is maar een paar maanden oud en gaat helemaal over de parallellen tussen de echte en de fictieve families.

Schikking van 711 miljoen euro

Een belangrijke gebeurtenis die zeker in een vervolg van The Rise of the Murdoch Dynasty aan bod zou zijn gekomen, als dat er was, is de zaak rond de stemcomputers van het bedrijf Dominion Voting Systems. Dat spande een rechtszaak wegens laster aan tegen Fox News omdat de zender had beweerd dat er gefraudeerd was bij de presidentsverkiezingen van 2020. Het leidde tot een schikking die Murdochs bedrijf 711 miljoen euro kostte. Een soortgelijke rechtszaak van Smartmatic, eveneens leverancier van stemmachines, loopt nog. De eis: 2,7 miljard dollar. Veel geld, maar minder dan de 3 miljard winst die Fox elk jaar maakt.

Het heeft ertoe geleid dat Fox News wat voorzichtiger is geworden met het verspreiden van de Republikeinse retoriek. De relatie met Donald Trump is dan ook bekoeld. Dat liet ruimte voor concurrenten die nóg rechtser zijn: OANN en NewsMax. Het ontslag van presentator Tucker Carlson kostte Fox heel wat kijkers; toch was het in het tweede kwartaal van 2023 de meest bekeken zender. Ook met andere onderdelen van het imperium gingen het de afgelopen jaren voor de wind: de totale waarde van Ruperts persoonlijke bezittingen wordt nu geschat op 17,5 miljard dollar.

Kortom: de strijd tussen de Murdochs is nog niet voorbij. Rupert houdt vast aan de macht en aan de uiterst rechtse koers van zijn media. Zoon Lachlan blaast daarin een flink partijtje mee, maar wat er gebeurt als Rupert wegvalt, is ongewis. Alle reden voor een vervolg op The Rise of the Murdoch Dynasty, te zijner tijd.