De zomer is in volle gang. En zit jij nog thuis of ben je juist net terug terwijl al jouw vrienden ergens in een paradijselijke setting hun tenen in leugenachtig blauw water dippen? Niet getreurd. Jij bent thuis voor de derde aflevering van Zomergasten met de Latijns-Amerika correspondent Nina Jurna!

Ze liep het afgelopen jaar mee met de migrantenkaravaan die van het door bendes en drugsgeweld geteisterde Midden-Amerika naar de VS trok. Ze deed verslag vanuit de gevechten rond voedsel- en medicijnentransporten naar Venezuela en sprak met Juan Guaidó, de zelfbenoemde interim-president van het land dat in diepe crisis verkeert. Ook analyseerde ze hoe het kon dat in Brazilië de extreemrechtse ex-militair Jair Bolsonaro tot president verkozen werd.

En hoewel ze zelf in Rio de Janeiro, in Brazilië, woont, tipt ze de documentaire Está todo bien. De docu volgt een Venezolaanse arts, een activist en een kankerpatiënt die zowel zichzelf als de gezondheidszorg proberen overeind te houden te midden van de crisis in Venezuela

Keuzedocumentaire

Terwijl de gezondheidszorg in Venezuela instort, en miljoenen mensen het land ontvluchten, proberen een arts, een apotheker, een activist en twee kankerpatiënten te overleven in de chaos. Zij kampen dagelijks met het dilemma te blijven of te vluchten. Activist Francisco Valencia stelt zijn leven in de waagschaal om illegaal medicijnen te verspreiden, maar hoe lang kan hij dit volhouden?

Deze bijzondere en schrijnende documentaire uit Venezuela geeft een gezicht aan de miljoenen mensen die er dagelijks lijden onder de beroerde staat waarin het land verkeert. Er is een ernstig tekort aan medicijnen en medisch personeel; de artsen die er nog wel werken zien wekelijks onnodig mensen lijden of zelfs sterven.

Meer docu's over Latijns-Amerika

Meer van Nina Jurna bij Zomergasten