In de laatste aflevering van Zomergasten ontvangt Janine Abbring niemand minder Ivo van Hove, één van de meest geroemde toneel- en operaregisseurs ter wereld.

Sinds 2001 staat Van Hove aan het roer van Toneelgroep Amsterdam, het huidige ITA-ensemble. Daar regisseerde hij onder andere Angels in America, waarin Twee New Yorkers elk op hun eigen manier met hun hiv-besmetting omgaan.Voor het ITA-ensemble maakte hij dit jaar de veelgeprezen voorstelling Een klein leven, naar de internationale bestseller van Hanya Yanagihara. In 2015 werkte Van Hove met zanger David Bowie aan de muziektheatervoorstelling Lazarus, door Bowie gezien als het slotstuk van zijn leven. Een maand na de première overleed David Bowie.

In september ontvangt Van Hove de Johannes Vermeerprijs, de staatsprijs voor de kunsten. De jury looft de manier waarop Van Hove met zijn producties de Nederlandse taal over de grenzen brengt. Aan de onderscheiding is een bedrag van 100.000 euro verbonden dat Van Hove mag besteden aan een speciaal project binnen zijn werkterrein.

Ivo van Hove laat in Zomergasten beelden zien van de repatriëring van de slachtoffers van de MH17-ramp zien.

Documentairemaker Michiel van Erp maakte een film over het collectieve verdriet dat heel Nederland overviel toen alle inzittenden van vlucht MH17 omkwamen. De film portretteert slachtoffers en nabestaanden, maar ook mensen die bijzondere bijdragen geleverd hebben aan de vele verwikkelingen rond de zoektocht naar de slachtoffers, de terugkeer van de stoffelijke overschotten en ceremonies die daarop volgden.