Vrijdag 29 maart is er een speciale vertoning van de 2Doc Drømmeland (Joost van der Wiel, 72 min.) en de 2Doc Kort Brief aan de president (Khalo Matabane, 10 min.) op het Movies that Matter Festival in Den Haag.

Na de film spreekt filmjournalist Dana Linssen (NRC) met filosoof Henk Oosterling over de zoektocht van hoofdpersoon Nils naar een leven buiten de maatschappij en zijn worsteling om de techniek van de moderne tijd achter zich te laten en in te ruilen voor de natuur.

Drømmeland (Joost van der Wiel)

In de prachtige, ongerepte natuur van Noorwegen probeert de zestigjarige Nils in zijn eentje te overleven. Hij is de beslommeringen van het moderne leven zat en trekt zich met zijn geliefde paard terug in de wildernis. Het lukt hem heel aardig zichzelf te onderhouden, maar hij heeft veel moeite om los te komen van de moderne communicatievormen. Genomineerd voor de Dutch Movies Matter Award.

2Doc Kort: Brief aan de president (Khalo Matabane)

Vorig jaar werd de Oegandese meest vooraanstaande oppositieleider Bobi Wine wereldnieuws. Op 14 augustus werd er een aanslag op hem gepleegd in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Zijn chauffeur kwam om, hijzelf overleefde ternauwernood. Vlak daarna werd hij gearresteerd en gemarteld. Demonstraties in heel Oeganda en veel buitenlandse druk zorgden voor zijn vrijlating. Hij vertrok naar de VS om te herstellen en keerde daarna weer terug om het verzet tegen president Museveni weer op te pakken.

Movies that Matter

Het Movies that Matter Festival in Den Haag is het internationale film- en debatfestival over vrede en recht in de Hofstad. Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui bieden jaarlijks in maart tien dagen lang podium aan zo'n zeventig speelfilms en documentaires, dagelijkse talkshows, muziekoptredens en exposities.

Deze voorstelling is helaas uitverkocht. Op de website van Movies that Matter staan andere vertoningen van deze film.