Tijdens deze zeldzame Nederlandse warme dagen is een goed boek in de tuin misschien wat aantrekkelijker dan de buis. Begrijpelijk, maar van de komende 2Docs ga je bijna hopen op een bui. Wij delen onze persoonlijke selectie van must-see documentaires in de zomer en het najaar hier. En wat als het goed weer blijft? Niet getreurd; alle films zijn online terug te kijken op een moment dat het jou goed uitkomt!

MUHI - GENERALLY TEMPORARY

De Palestijnse Muhi heeft een auto-immuunziekte en mist zijn armen en zijn benen. Omdat hij niet goed verzorgd kan worden in Gaza, verblijft hij met zijn opa in een Israëlisch ziekenhuis. In Muhi-Generally Temporary zien we hoe de jonge jongen onverminderd positief blijft, terwijl hij ver van de rest van zijn familie woont. 

Muhi - Generally Temporary is te zien op 15 augustus om 22.40 uur op NPO 2.

DE ACHTSTE DAG

In 2008 klapte het Europese financiële stelsel bijna in elkaar. Aan de hand van de reddingsoperatie van FORTIS/ABNAMRO nemen Europese leiders van toen ons mee naar de zeven spannendste dagen van 2008. Vandaag, op ‘de achtste dag’, delen ze hun diepste inzichten, frustraties en angsten over de crisis. Hoe ging het eraan toe in de achterkamers van de macht? De Achtste Dag blikt niet alleen terug, maar ook vooruit. Gaat het tien jaar na dato echt weer zo goed als we denken? Kunnen we rustig gaan slapen? Dat is nog maar de vraag, aldus Bos en Trichet. “Een van de grootste redenen van de crisis waren de hoge schulden. Nu zijn ze nog hoger dan in 2008. De risico’s op een grote crisis zijn nu misschien nog wel groter dan voor 2008.”  

De Achtste Dag is te zien op maandag 3 september om 20.25 uur op NPO 2.

THE BASTARD

Stel je voor dat je op een dag gebeld wordt door een man uit Ethiopië die beweert dat hij je halfbroer is. In The Bastard zien we hoe Daniel uit Addis Abeba na decennia stilte contact zoekt met zijn Friese broer en vader. Daniel koestert wrok richting zijn vader en hunkert naar erkenning, maar de gepensioneerde vader wil er niets van weten. De DNA-test levert echter onontkoombaar bewijs en de twee blijken meer op elkaar te lijken dan ze zelf willen toegeven. The Bastard was eerder op de 2Doc-dag tijdens Movies that Matter te zien, waar hij de eerste Dutch Movies that Matter Award won. 

The Bastard is te zien op 9 oktober om 22.55 uur op NPO 2.

DOCUMENTAIRES OVER ONS DIGITALE LEVEN: MORE HUMAN THAN HUMAN/BEWAREN/UBIQUITY/THE CLEANERS

Dit najaar verdiept de VPRO zich in diverse documentaires in digitalisering. In The Cleaners maken we kennis met de mensen die het internet ‘opruimen’. Wie zorgen ervoor dat sommige beelden van Facebook verdwijnen? In More Human Than Human wordt onderzocht wat het betekent om te leven in het tijdperk van intelligente machines en in Ubiquity lijden we mee met mensen die elektohypersensitiviteit hebben en overgevoelig zij voor alles wat met elekromagnetische straling te maken heeft, zoals UMTS-masten, mobieltjes en magnetrons. In Bewaren legt Digna Sinke tot slot haar eigen bewaarzucht onder de loep. Wie wijkt er af in deze maatschappij: zij die alles bewaren of de digitale nomaden die niets bewaren omdat het toch wel in de cloud staat? 

The Cleaners is 11 september om 22.55 uur te zien op NPO 2.

More Human Than Human is op 17 september om 21.00 uur te zien op NPO 2.

Bewaren is op 1 oktober te zien om 21.00 uur op NPO 2.

Ubiquity is op 22 oktober om 21.00 uur te zien op NPO 2.

WHY SLAVERY

Why Slavery is een vierdelige serie van The Why Foundation over hedendaagse slavernij. In de serie komen verschillende gerenommeerde auteurs, politieke en religieuze leiders aan het woord over dit thema en zien we hoe mensen van over de hele wereld vast worden gehouden in hun verschrikkelijke leefsituatie. 

Why Slavery is te zien op maandag 15 oktober om 21.00 uur op NPO 2 en dinsdag 16, woensdag 17 en donderdag 18 oktober om 22.55 uur op NPO 2.