2018 belooft weer een jaar te worden met veel mooie en bijzondere documentaires bij 2Doc. De volgende 10 films mag je dit voorjaar zeker niet missen.

De keuze van mijn vader

Het kleine verhaal van de vader en de familie van regisseuse Yan Ting Yuen, verteld tegen de achtergrond van de grote geschiedenis van China en de Chinese diaspora. Haar vader heeft drie uiteenlopende levens geleid, in Dapeng, China, in Hongkong en in Nederland. Waren het zijn eigen keuzes of is hij slechts meegevoerd in de maalstroom van de geschiedenis?

Uitzending: woensdag 10 januari om 22.45u op NPO2

Waiting for the Sun

Wanneer hun vader ter dood is veroordeeld, worden drie Chinese broertjes en zusjes door hun familie in de steek gelaten. Niemand wil voor kinderen met zo’n schandelijke achtergrond zorgen. Niemand behalve mevrouw Zhang.

Uitzending: dinsdag 16 januari om 23.15u op NPO2

Dead Donkeys Fear No Hyenas

Op het vliegveld van Addis Abeba is iets geks aan de hand: er wordt een vliegtuig volgeladen met voedsel bestemd voor rijke landen, terwijl een ander vliegtuig voedselhulp komt brengen. Daar wil regisseur Joakim Demmer het fijne van weten. Hij begint aan een zoektocht die zes jaar zal duren, waarin hij samen de schaduwkanten van globalisering, armoedebestrijding en de wereldwijde run op landbouwgrond probeert te ontrafelen.

Uitzending: woensdag 17 januari om 22.55u op NPO2

Magnus

Magnus Carlsen is nog maar dertien jaar oud wanneer hij besluit dat hij wereldkampioen schaken wil zijn. Veertien jaar later staat hij wereldwijd bekend als de 'Mozart van het schaakspel'. Hij is niet alleen bijzonder getalenteerd, maar beschikt ook over veel creativiteit en intuïtie. Met tien jaar privémateriaal en filmbeelden nemen de filmmakers je mee in de indrukwekkende geest van dit moderne genie. Van een lastige jeugd als outsider tot aan het verkrijgen van internationale roem. Magnus is niet alleen verplichte kost voor de miljoenen schaakspelers over de hele wereld, maar ook fascinerend voor iedereen die nog nooit iemand schaakmat heeft gezet.

Uitzending: vrijdag 19 januari om 21.30u op NPO3

Muhi - Generally Temporary

Al zeven jaar lang brengt de Palestijnse Muhi zijn dagen door in een Israëlisch ziekenhuis. Hij kwam hier als baby tercht met een gevaarlijke auto-immuunziekte. Hij zingt Joodse liedjes maar telt in het Arabisch. De blijmoedige jongen verovert de harten van Israëliers én Palestijnen ondanks de soms waanzinnige situatie waarin de twee volkeren met elkaar omgaan. Vier jaar lang wordt Muhi gevolgd en zijn we getuige van alle belangrijke momenten in zijn leven.

Uitzending: dinsdag 20 februari om 22.55u op NPO2

The Reagan Show

"Together, we'll make America great again", zei Reagan ooit in een toespraak. Deze uitspraak maakt duidelijk dat deze zorgvuldige reconstructie van het presidentschap van Ronald Reagan niet alleen iets zegt over het verleden maar vooral ook over het hier en nu. Ook laat deze documentaire zien hoe de media gebruikt kan worden om een imago te construeren.

Uitzending: woendag 21 februari om 22.55u op NPO2

Fatum

In verhoorkamer 216 wordt een hooggeplaatste militair ondervraagd over de verdwijning van een vrouw. Een misdaad die verband lijkt te hebben met drie soortgelijke zaken. De militair staat niet onder arrest, is vrij om te gaan wanneer hij maar wil en mag op ieder moment een advocaat raadplegen. De enige andere aanwezigen zijn drie camera’s, die op verschillende plaatsen in de kamer als fly on the wall het gesprek registreren. Verhoorder en verhoorde zijn zich terdege bewust van de aanwezigheid van de camera’s. De toon van het gesprek is er een van beleefdheid en wederzijds respect, vriendelijk haast. En bijzonder eerlijk.

Uitzending: dinsdag 27 februari om 22.55u op NPO2

Snelwegkerk

'Snelwegkerk' is een documentaire over onverwachte ontboezemingen en intieme bekentenissen op een onwaarschijnlijke plek langs de Duitse snelweg. Hier staan verrassende toevluchtsoorden: Autobahnkapelletjes. In de aanwezige 'wensboeken' schrijven bezoekers van alles op. De een bedankt voor een vette voetbalscore of fantastische seks. Anderen leggen er hun ziel bloot en schrijven openhartig over hun angsten of verlangens. Deze mozaïekvertelling neemt je mee in onverwacht intieme verhalen over verlies, lust en liefde en toont op liefdevolle manier de confrontatie tussen alledaagse sleur en onze heimelijke angst of hartstocht.

Uitzending: woensdag 22 februari om 22.55u op NPO2

Golden Dawn Girls

Terwijl een belangrijk deel van de extreem-rechtse Gouden Dageraad achter de tralies zit, zetten een dochter, een echtgenote en een moeder het gedachtegoed voort – dames die genoeg door de wol geverfd zijn om zich niet te verspreken. Maar terwijl ze hun interviews regelmatig stopzetten om ervoor te zorgen dat alles naar hun zin verloopt, laat Bustnes zijn camera gewoon aan staan. Aangevuld met archiefmateriaal dat geen twijfel laat bestaan over de verdorven kant van deze partij, ontstaat zo een steeds grotere kloof tussen glasheldere feiten en politieke beeldvorming. Dat de vrouwen geen strobreed wijken is enorm frustrerend, maar ook illustratief voor hoe oogkleppen een maatschappij kunnen laten ontsporen.

Uitzending: woensdag 21 maart om 22.55u op NPO2

I Am Not Your Negro

James Baldwin was een Afro-Amerikaans schrijver, geboren in 1924. Hij werd vooral bekend door zijn boek Go Tell it on the Mountain. De meeste van zijn boeken gaan over raciale en seksuele problemen in de Verenigde Staten. In 1987 overlijdt hij terwijl zijn laatste boek nog niet af is. Het gaat over zijn vermoorde vrienden Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King. De ruwe, onaffe versie van het boek kwam in handen van regisseur Raoul Peck.

Uitzending: dinsdag 3 april om 22.55u op NPO2