KRO-NCRV 2Doc is op zoek naar verrassende, cinematografische documentaire films met als invalshoek 'de ander als vijand'.

De ander als vijand

Nederland kent geen vijanden: de laatste oorlog die op ons grondgebied werd uitgevochten ligt driekwart eeuw achter ons. Maar onze vrede wordt bedreigd door De Ander. De Ander die in betere tijden werd gezien als een verrijking van onze samenleving, ontpopt zich steeds meer als De Vijand. Je hoeft de tv maar aan te zetten om hem te zien: De graaiende bankier, de ex-Syriëganger, de BlokkeerFries en de anti-Pietdemonstrant.

De Ander is zo anders dan wij, dat hij eigenlijk nooit een van ons kan worden – omdat hij een vreemde overtuiging heeft, van nature lui, arm of achterbaks is, of gewoon raar. Soms is De Ander zo anders, dat het niet zo erg is als hij massaal op zee verdrinkt of in kampen vegeteert. Voor De Ander gelden andere maatstaven.

Inmiddels zit De Ander ook niet stil. In toenemende mate eist hij op hoge toon erkenning en respect – voor zijn seksuele geaardheid bijvoorbeeld, voor het onrecht dat zijn Andersheid in het verleden is aangedaan, en voor zijn afwijkende vormen en gebruiken. De Ander wil in zijn anders-zijn met rust worden gelaten en zich tegelijkertijd in ons midden kunnen ontplooien. Het lijken onmogelijke eisen. Hoe lang duurt het voordat De Ander zich ontpopt als De Vijand?   

Ben jij documentairemaker?

Heb jij een inspirerend plan voor een maatschappelijke cinematografische documentaire? Stuur je plan vóór 1 maart 2019 aan leonie.vanZanten@kro-ncrv.nl. Uit de ingezonden plannen kiest een vakkundige jury de winnaar. Het winnende filmplan ontvangt € 125.000 exclusief btw voor realisering. De documentaire wordt uitgezonden in KRO-NCRV 2Doc op NPO2.
 

Voorwaarden

Het ingediende plan is maximaal 8 A4-tjes lang. Foto’s en/of filmmateriaal (max. 8 minuten) die sfeer en stijl van de film illustreren kunnen worden meegestuurd, alsmede een werkende link naar eerder filmwerk (max.1).

De winnende filmmaker wordt geadviseerd een gerenommeerde documentaireproducent in de hand te nemen voor de realisering van de documentaire (KRO-NCRV 2Doc kan desgevraagd adviseren). Het geldbedrag wordt uitgekeerd aan de producent  die aan de prijswinnende documentaire is verbonden en met KRO-NCRV een productieovereenkomst af zal sluiten.

De jury bestaat uit  Jasmijn Schrover, Michiel Brongers en de documentaire eindredactie van KRO-NCRV. De beste 3 filmplannen worden uitgenodigd voor een gesprek. Daarna wordt de winnaar gekozen. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.