De volgende films die op Movies that Matter 2017 draaiden, worden in de toekomst in 2Doc vertoond.

Zero Days

In Zero Days gaat regisseur Alex Gibney op zoek naar hackers, de makers van Stuxnet, Iraanse kerncentrifuges saboteren. Gibney ontdekt een cyberoorlog die door Amerikaanse en Israëlische geheime diensten ontketend is, hoewel deze overheden dit niet toegeven. Alex Gibney doorbreekt de geheimhouding in Zero Days door nieuwe informatie over de Amerikaanse cyberwapenprogramma’s te onthullen.

Uitzenddatum nog onbekend

The Borneo Case

The Borneo Case verbindt de vernietiging van het regenwoud met de miljarden dollars die door corrupte politici via geheime bankrekeningen en vastgoed portefeuilles worden weggesluisd naar het westen. Jarenlang onderzoek van vier gedreven activisten naar het geweld en de corruptie rond de illegale houtkap op Borneo leidt uiteindelijk tot de ontmaskering van de eerste minister van de Maleise deelstaat Sarawak, die persoonlijk miljarden dollars verdiende aan die praktijk.

Reeds uitgezonden

Dugma the button

Abu Qaswara uit Mekka laat met onverholen trots het gepantserde voertuig zien die hij ooit een keer tot ontploffing zal brengen. Met één druk op de knop (de dugma) zal hij dan, met goedkeuring van Allah, de vijand naar de hel sturen en zelf hoog in het paradijs geraken. Abu Qaswara heeft zich vrijwillig aangemeld bij Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al Qaida. Net als de Britse bekeerling Abu Basir al-Britani, die in zijn vaderland niets te zoeken had en kameraadschap en voldoening vindt in de Syrische jihad. Wanneer ze aan de beurt zijn, is onzeker, maar dat hun tijd zal komen, daarvan zijn beiden overtuigd. De hoofdpersonen van deze documentaire worden geportretteerd als mensen van vlees en bloed die van hun dierbaren houden, in plaats van moordlustige jihadisten.

Uitzending op dinsdag 19 september om 22.45 uur op NPO 2

Forever Pure

De Israëlische voetbalclub Beitar Jerusalem is de meest populaire en invloedrijke club in het land en tevens het enige team waar nog nooit een islamitische peler is gecontracteerd. Forever Pure volgt de club in het seizoen 2012-2013 van heel nabij. Na de eerste reeks wedstrijden die goed verlopen, shockeert de schatrijke Israëlisch-Russische eigenaar Arcadi Gaydamak, een man met politieke ambities en een uiterst dubieuze reputatie, zijn land door ineens twee islamitische spelers uit Tsjetsjenië aan het team toe te voegen. De twee heren worden vanaf de eerste training getrakteerd op racistische spreekkoren en fluitconcerten. ‘Dood aan de Arabieren’ en ‘Forever pure’ staat op de spandoeken. Het verzet is eerst klein, maar de groep radicale tegenstanders ontkekenen een volksopstand en een boycot. De gevolgen zijn enorm. De prestaties van het team gaan hard achteruit, de verdeeldheid onder de spelers neemt toe en de sfeer in het stadion is grimmig.

Uitzending op dinsdag 22 augustus 2017 om 22.55 uur

Ik alleen in de klas

In Ik alleen in de klas gaat regisseur Karin Junger, witte moeder van drie zwarte kinderen, samen met haar familie de confrontatie aan met het racisme dat zij in hun dagelijks leven ervaren. Twaalf jongeren komen bij elkaar op een landgoed in Frankrijk. De groep bestaat uit de kinderen van regisseuse Karin Junger en hun vrienden. Allen zijn gekleurd en hebben een gedeeld gevoel van uitsluiting in de Nederlandse samenleving. Door gebruik te maken van re-enactment worden pijnlijke situaties opnieuw vormgegeven. In Ik alleen in de klas laat Karin Junger zien welke impact subtiele en minder subtiele vormen van racisme hebben op het leven van jonge Nederlanders.

Reeds uitgezonden

Zaatari Djinn

Midden in de woestijn is onder de verzengende zon een geheel nieuwe stad ontstaan. Een stad die voor 80 procent uit kinderen bestaat. Vanuit het perspectief van vier kinderen uit verschillende sociale milieus, zien en voelen we hoe het is om op te groeien in deze stad; het vluchtelingenkamp Zaatari. Een plek met weinig middelen of zicht op verbetering, maar met ruimte voor dromen. Ondanks hun situatie blijken de kinderen het vermogen te hebben om van niets iets te maken; een prop wordt een voetbal, twee insecten een dierentuin. Zaatari Djinn is een zeldzaam intieme film over de veerkracht van kinderen die de werkelijkheid een stuk rooskleuriger zien dan volwassenen. Zaatari mag dan een plek zijn zonder geschiedenis of toekomst, het is ook een thuis.

Uitzending op woensdag 5 juli 2017 om 22.55 uur op NPO 2

In Procedure

In Procedure vertelt het verhaal van Hassan, een vader die is gevlucht naar Nederland om zijn gezin te redden. Zijn vijftienjarige dochter Yomna is ernstig ziek, maar hij heeft haar moeten achterlaten in Syrië. Het lange wachten tijdens de asielprocedure maakt hem zo wanhopig dat hij gaat twijfelen aan de juistheid van zijn beslissing.

Reeds uitgezonden