Afgelopen weekend, 17 en 18 juni, vond het CampusDoc Filmfestival voor de zevende keer plaats. 2Doc.nl was erbij en scoutte een aantal nieuwe talenten voor Makers van Morgen!

De zonnestralen schijnen voorzichtig op het terras van het Louis Hartloper Complex te Utrecht. Het is zondag 18 juni 2017, 9u 's ochtends en de lucht zindert van opwinding. De dag is aangebroken dat 10 documentaires van de studenten die het honours programma van Utrecht School of Journalism volgden aan het grote publiek getoond worden. 2Doc.nl was erbij, bekeek een aantal documentaires en bewonderde. Tijdens de prijsuitreiking werd duidelijk welke documentaire de eerste prijs heeft gewonnen: 'Breaking Borders'. Een terechte winnaar volgens ons, maar de makers zelf hadden dit niet zien aankomen. Wij hopen het komende jaar verschillende CampusDocs terug te zien als Makers van Morgen. Tot volgend jaar!

Breaking Borders

 

‘Breaking Borders’ is het portret van Ibrahim Mokdad (30). Ibrahim is een van de vele LGBTIQ (lesbian, gay, transgender, intersex en queer) vluchtelingen die naar Europa vluchtte. Ibrahim’s leven als homoseksuele man in Libanon was niet makkelijk. Zijn conservatieve ouders bleven hopen dat hij zou trouwen en kinderen zou krijgen. ‘Onnatuurlijke relaties’ zijn immers strafbaar bij wet in Libanon. Ibrahim was meer dan eens het slachtoffer van homo-geweld en besloot daarom zijn familie en land te verlaten. In een polariserende wereld is Ibrahim’s verhaal een eyeopener. ‘Breaking Borders’ gaat verder dan het dagelijkse nieuws over de vluchtelingencrisis, haatdragende protesten en geweld in vluchtelingenkampen. Het gaat niet over goed of fout, links of rechts maar over een jongen die de grenzen doorbreekt van zijn verleden. Het gaat over acceptatie, liefde, verdriet en vrede.  

Eerste prijs op het CampusDoc Filmfestival 2017.

Regie: Fatima Warsame en Barbara Vollebregt 

Next Level

Urenlang naar een beeldscherm staren, trainen op headshots en de beste willen worden, om uiteindelijk deel te nemen aan wedstrijden. Voor professionele gamers zijn de uren achter de computer als topsport. Kaj van Staalduinen (25), in de gamewereld beter bekend als kajsk1ng, is een professionele gamer van het spel Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Ondanks dat Kaj 30 tot 40 uur per week besteedt aan trainingen, is hij allesbehalve het stereotype van een gamer. Hij heeft bewust gekozen om niet fulltime te gamen en er een gewoon leven naast te hebben. Maar wat zou hij doen als hij nu wordt gescout en de kans krijgt om internationaal te gaan?

Tweede prijs op het CampusDoc Filmfestival 2017.

Regie: Jasmijn Verhulst en Job van Ginkel

Binnen de cirkel

'Binnen de cirkel' is een documentaire over het leven van twee bekende, Nederlandse handbalspelers: Tess Wester (23) en Bobby Schagen (27). Ze zijn al acht jaar een stel en afgelopen zomer besloten ze om te gaan samenwonen. Ze wonen in Bittigheim-Bissingen in het zuiden van Duitsland. Voor de documentaire volgden de makers het stel tijdens grote toernooien en intieme momenten thuis. In deze documentaire zie je twee professionele handbalspelers die worstelen met druk, de hype rondom Tess en de moeilijke carrière keuzes die ze beiden moeten maken. Wat is belangrijker? Carrière of de liefde? Of beiden?

Derde prijs op het CampusDoc Filmfestival 2017.

Regie: Lauren Bos en Hein van den Bogaert 

 

CampusDoc voorgaande jaren bij 2Doc.nl