X jaar na dato - seizoen 2

In X jaar na dato blikt Chris Kijne samen met de maker én de hoofdpersoon terug op een documentaire die een aantal jaar geleden is uitgezonden. Centraal staan de vragen hoe de regisseur en de hoofdpersoon zich tot elkaar verhielden en wat voor impact de documentaire op het leven van de hoofdpersoon heeft gehad. Voorafgaand aan het interview is de documentaire te zien. In deze nieuwe reeks van X jaar na dato komen onder anderen Frans Bromet en Valentijn de Hingh aan het woord.

Aflevering 1: Alles van waarde (2012)

In de documentaire Alles van waarde trekt documentairemaker Frans Bromet samen met zijn dochter Laura door de Noord-Hollandse gemeente Waterland en ergeren zij zich aan de hedendaagse managers-cultuur die de menselijke maat lijkt te hebben verdrongen. Chris Kijne blikt terug op de documentaire met Frans en Laura Bromet. Heeft het samenwerken aan de film hun verhouding veranderd?

Uitzending op woensdag 23 september om 22.00 uur
 

Aflevering 2: Alles wat we wilden (2010)

In Alles wat we wilden volgt maker Sarah Domogala vier jonge mensen die voor de buitenwereld een schijnbaar succesvol en perfect leven leiden, maar achter de schermen kampen met grote onzekerheid en ongenoegen. Chris Kijne praat met maker Sarah Domogala en hoofdpersonen Emiel en Daniel en vraagt hen onder andere hoe het voor hen was om hun onzekerheden te delen met de buitenwereld. Zouden zij weer zo open zijn als ze het over mochten doen?

Uitzending op woensdag 30 september om 22.00 uur

Aflevering 3: De nieuwe elite (2009)

In de documentaire De nieuwe elite volgt regisseur Mirjam Bartelsman enkele bijzondere leerlingen en hun docent van het zwartste gymnasium van Nederland, het Rotterdamse Erasmiaans Gymnasium. Chris Kijne praat zes jaar na dato met maker Mirjam Bartelsman en docent Pieter Dupon over de documentaire. Ook enkele van de geportretteerde leerlingen vertellen wat de documentaire voor hen heeft betekend en hoe het hen sindsdien vergaan is.

Uitzending op woensdag 7 oktober om 22.00 uur
 

Aflevering 4: Valentijn (2007)

Valentijn is lichamelijk een jongen maar in hart en ziel twijfelt hij. Documentairemaakster Hetty Nietsch volgt Valentijn negen jaar lang in zijn worsteling rondom zijn gender. Chris Kijne praat met maker Hetty Nietsch en hoofdpersoon Valentijn de Hingh over de totstandkoming van de documentaire en over haar besluit daarna om over te gaan tot een geslachtsoperatie.

Uitzending op woensdag 14 oktober om 22.00 uur
 

Aflevering 5: Lee Towers – The Voice of Rotterdam (2012)

In de documentaire Lee Towers – The Voice of Rotterdam volgt regisseur Hans Heijnen Lee Towers in een poging erachter te komen hoe de man achter de artiest echt is. Chris Kijne blikt in deze aflevering van X jaar na dato met hen beiden terug op de documentaire en de samenwerking tijdens het filmproces.

Uitzending op woensdag 21 oktober om 22.00 uur
 

Aflevering 6: Dichter bij Tanja (2010)

In de documentaire Dichter bij Tanja reist regisseur Leo de Boer samen met FARC-kenner Liduine Zumpolle door de Colombiaanse jungle om erachter te komen wat de drijfveren waren voor de Nederlandse Tanja Nijmeijer om zich aan te sluiten bij de Colombiaanse guerrillabeweging. Chris Kijne spreekt met Leo de Boer en Liduine Zumpolle over hoe de documentaire tot stand kwam en over de huidige stand van zaken rondom Tanja Nijmeijer en de FARC.

Uitzending op woensdag 28 oktober om 22.00 uur
 

Aflevering 7: Congo Business Case (2013)

In de documentaire Congo Business Case volgt regisseur Hans Bouma ontwikkelingswerker Daniël Knoop die afscheid nam van de reguliere hulporganisaties en zijn eigen bedrijf in Congo begon. Chris Kijne spreekt in X jaar na dato regisseur en hoofdpersoon over hun samenwerking tijdens het maken van de film en over hun goede vriendschap die in die periode ontstond.

Uitzending op woensdag 4 november om 22.00 uur
 

Sarina Vitta sprak in 2013 ook al met hoofdpersoon Daniël Knoop over de film 'Congo Business Case'.

Aflevering 8: Karsu (2012)

Regisseur Mercedes Stalenhoef volgde drie jaar lang de Turks-Nederlandse zangeres Karsu Dönmez in haar weg naar een platencontract en uiteindelijk zelfs een optreden in de legendarische Carnegie Hall. Chris Kijne blikt samen met Karsu en Mercedes Stalenhoef terug op de documentaire en op hoe de carrière van Karsu zich sindsdien ontwikkeld heeft.

Uitzending op woensdag 11 november om 22.00 uur
 

Aflevering 9: Als we het zouden weten (2008)

De documentaire Als we het zouden weten toont van dichtbij de toewijding die neonatologen en kinderartsen in hun dagelijkse werk aan de dag leggen maar ook de ethische en morele vraagstukken waarmee zij geconfronteerd worden. Chris Kijne blikt met de makers Peter & Petra Lataster en hoofdpersonen arts Henk ter Horst en moeder Hennie terug op de documentaire en op hun gemaakte keuzes.

Uitzending op woensdag 18 november om 22.00 uur

Eerder in deze serie