Op woensdag 6 april mogen Nederlandse kiesgerechtigden zich uitspreken over de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. EU-sceptici zien in het referendum een mogelijkheid om zich uit te spreken tegen de uitbreidende macht van Brussel. Maar wat is 'Brussel' eigenlijk en hoe ervaren Brusselaren zelf 'de hoofdstad van ons allen'? Voorstanders van de Associatieovereenkomst geloven op hun beurt dat nauwere samenwerking tussen de EU en Oekraïne de economie en de mensenrechten in het land kunnen verbeteren. Maar EU-steun en -inmenging zijn niet altijd een wondermiddel.

Portret van Brussel, hoofdstad van alle Europeanen. Openbare ruimten worden overgenomen door de Europese Commissie, multinationals, de NAVO en migranten. Brussel is door en door geïnternationaliseerd, een hutspot van eerste, derde en vierde wereld. Maar van wie is de stad eigenlijk? En is Brussel nog wel een stad?

Documentaire over de relatie tussen torenhoge EU-hulp aan het Midden-Oosten en de totale impasse waarin het vredesproces is geraakt, omdat de EU niet in staat lijkt de politieke stappen te zetten die de twee statenoplossing werkelijk naderbij brengt.

Meer dan 25 miljard dollar aan ontwikkelingshulp is de afgelopen 22 jaar, sinds de Oslo-akkoorden, naar de Palestijnse gebieden gegaan. Het doel van deze hulp, die voor een aanzienlijk deel van de Europese Unie komt, is de opbouw van een onafhankelijke, democratische staat Palestina, naast Israël. Dit doel lijkt verder weg dan ooit. De humanitaire situatie in de bezette gebieden is rampzalig en de afhankelijkheid van de buitenlandse steun neemt alleen maar toe. De EU blijft enorme bedragen sturen, maar zolang er op politiek vlak niets verandert, is dat weggegooid geld, zeggen de critici. Sterker nog, ze zien de hulp als een belangrijke oorzaak voor de impasse waarin het vredesproces verkeert.

Regisseur: Sabine Dittus