Deze week wordt de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend. Elk jaar wordt er weer geld ingezet bij de wedkantoren op de mogelijke winnaar. Wij maakten een top 3 met documentaires over de grootste kanshebbers.

1. Haruki Murakami

Van Murakami's boek ‘Norwegian Wood’ werden miljoenen exemplaren verkocht, het was de grote doorbraak van de inmiddels wereldberoemde Japanse schrijver.

Documentairemaker Yan Ting Yuen nodigt Murakami uit voor een gesprek en diner. Ze wil hem spreken over de vreemde en magische wereld die hij altijd weet te creëren in zijn verhalen en is benieuwd naar wat de schrijver inspireert. Sinds zijn doorbraak bereikte Murakami een sterrenstatus in Japan. Sindsdien leeft hij een teruggetrokken leven en mijdt hij de media zoveel mogelijk. Murakami wil uitsluitend als schrijver bekend  staan, en hij heeft dan ook nog nooit een televisie-interview gegeven. Zal hij wel op de uitnodiging van Yan Ting Yuen ingaan?

2. Philip Roth

Philip Roth is, zoals hij zelf zegt, 'a monk of writing' geworden. Hij leeft om te schrijven en mijdt iedere publiciteit. Daarom is het ook bijzonder dat hij Michaël Zeeman uitnodigde hem in zijn schrijfhuis te komen interviewen. Het gesprek vond plaats in januari 2000, vlak voor het verschijnen van zijn boek The Humain Stain in Amerika.

3. Adonis

'Het afwezige land' is een reis door het bewogen leven van de Syrisch-Libanese schrijver Adonis, één van de belangrijkste dichters en denkers in de Arabische wereld.

De Syrisch-Libanese dichter Ali Ahmed Esber, beter bekend als Adonis, wordt wel de levende legende van de Arabische literatuur genoemd. Hij schrijft al zeventig jaar poëzie en vanaf zijn vroegste werk is de Arabische identiteit een van de thema’s in zijn poëzie. Twee jaar geleden ontving hij als eerste Arabisch sprekende schrijver de Goetheprijs en ook op de lijst van kandidaten voor de Nobelprijs voor literatuur komt zijn naam steeds vaker voor.