Op 25, 26 en 27 juli 2016 vertoont NPO 2 in 2Doc een trilogie over (militairen in) Afghanistan, met daarin de films 'Armadillo', 'Beer is Cheaper than Therapy' en 'The Boy Mir'. Voor de achterblijvers kan het zwaar zijn om familieleden en vrienden op een missie te zien vertrekken. Bekijk hier drie verhalen over en van het thuisfront.

1. Daddy Doll

'Daddy doll' is een portret van kinderen die opgroeien op een Amerikaanse legerbasis. Ze nemen afscheid van hun vader die wordt uitgezonden naar Afghanistan. Een pop in legeruniform houdt de kinderen gezelschap tijdens het lange wachten op pappa's terugkeer naar de basis. Een veilige wereld achter hoge hekken, waar het toch altijd oorlog is.

Regie: Kasper Verkaik

2. Gesneuveld

'Gesneuveld' is een filmisch monument van Robert Oey voor soldaten die ver van huis en familie hun leven verloren om in een ander werelddeel vrede te bevechten. Over de families die achterbleven en hun rouw die nooit eindigt.

Regie: Robert Oey

3. Thuisfront

Wat betekent het om je geliefde te zien vertrekken naar een gevaarlijk gebied, in de wetenschap dat de kans bestaat hem of haar niet meer terug te zien? Op zoek naar antwoord op deze vraag worden achterblijvers gefilmd in uiteenlopende gezinssituaties, zoals een vier maanden zwangere vrouw en ouders van een nog half thuiswonende zoon.

Regie: Eline Flipse