'Wij Moszkowicz' wordt vertoond in 2Doc. In deze documentaire portretteert Max Moszkowicz de band met zijn vader Robert Moszkowicz. De familie Moszkowicz is bekend in de media, maar hoe ziet de stamboom eruit?

De documentaire 'Wij Moszkowicz'

De advocatenfamilie Moszkowicz: wie is wie?

In 1926 werd Max Moszkowicz sr. geboren. Hij overleefde Auschwitz en Mathausen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar verloor zijn ouders, broer en zus. Na de oorlog ging hij naar een katholiek gezin in Limburg en startte hij (na een korte periode medicijnen te hebben gestudeerd) met rechten. Hij trouwde met Maria Bertha Bessems, een kind uit het katholieke gezin waar hij verbleef en met haar kreeg hij vier zonen. In zijn glorierijke, maar niet onomstreden carrière als advocaat, verdedigde hij onder andere Klaas Bruinsma, en de Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder. Naast zijn juridische activiteiten publiceerde hij columns voor de Telegraaf en enkele boeken.

De oudste zoon van Max Moszkowicz is David. Net als zijn vader is hij jurist, maar hij is niet op reguliere wijze met pensioen gegaan. Nadat zijn broers Robert en Bram hem voor waren gegaan, viel in 2016 ook voor David Moszkowicz het doek.

Na David, kregen Max en Bertha hun tweede zoon Max jr. Max Moszkowicz jr. studeerde ook rechten en is de enige van zijn broers die niet van het tableau geschrapt is. De zoon van Max junior, Chaim, stapte in de voetsporen van zijn vader en grootvader en is tegenwoordig ook werkzaam in de advocatuur.

Robert Moszkowicz is de derde zoon in de rij en werd lange tijd gezien als het zwarte schaap van de familie. Zijn carrière zag er op jonge leeftijd veelbelovend uit, maar een verslaafde vriendin bracht hem in aanraking met heroïne, met alle gevolgen van dien. Hij werd in 1989 veroordeeld voor bedrieglijke bankbreuk. Robert liet zich niet uit het veld slaan en kwam in 1995 weer terug in het vak. In 2005 werd hij geschorst vanwege onbehoorlijke praktijkvoering en ging in hoger beroep. Dit was het einde van zijn carrière als advocaat door een uiteindelijke schrapping van het tableau in 2006. Waar zijn zoon Max actief is als documentairemaker, is zijn andere zoon Yehudi Moszkowicz ook advocaat. Yehudi heeft zijn eigen kantoor aan de Neude, wat hem een rechtszaak met zijn ooms Max en David opleverde.

De jongste zoon van Max, en wellicht ook de beruchtste, is Bram Moszkowicz. Met cliënten als Desi Bouterse, Willem Holleeder, Willem Endstra, Cor van Hout en Geert Wilders voerde hij belangrijke zaken. Net als broers Max en Robert voerde hij zijn werk niet op de correcte wijze uit, en volgde er een tuchtzaak, met een schrapping van het tableau en een carrièreswitch als gevolg. Na een loopbaan in de advocatuur en een uitstap in de politiek, is Bram tegenwoordig vooral televisiepersoonlijkheid en in die hoedanigheid te zien bij RTL Boulevard. Zijn zoon Nathan is ook niet onbekend met media, als manager van Géza Weisz, Manuel Broekman en Lil’ Kleine timmert hij aan de weg in de entertainmentsector.