Maandag 20 juni wordt om 20.30 uur De Asielzoekmachine vertoond. Wij spraken documentairemaker Els van Driel over deze film. Aan het eind van dit interview tipte zij een aantal must-see documentaires voor eenieder die meer wil weten over het asielbeleid.

Vergeet mij niet (Jan-Jaap Kuiper)

De documentaire Vergeet mij niet gaat over de consequenties van het Nederlandse asielbeleid voor docenten en vluchtelingenkinderen. Els van Driel tipt deze film omdat hij een wereld laat zien die normaal verborgen blijft. Omdat de documentaire je als kijker meeneemt in deze wereld, word je gedwongen om na te denken over zeer ingewikkelde dilemma's waar je bijna niet uitkomt.

Grenzen (Jacqueline van Vugt)

Grenzen van Jacqueline van Vugt toont aan hoe het asielbeleid uitwerkt voor iemand die wordt uitgezet.  In deze film keert regisseur Jacqueline van Vugt samen met Clara terug naar Nigeria. Na een verblijf van 16 jaar in Nederland wordt Clara uitgezet. Vanuit Nigeria maakt Jacqueline van Vugt de lange tocht die vele migranten maken terug. Steeds weer worden grenzen gepasseerd en moeten de passanten zich onderwerpen aan de macht en de willekeur van grenswachten en militaire.

Een jaar zonder mijn ouders (Els van Driel)

De documentaire Een jaar zonder mijn ouders is een eerdere film van Els van Driel over een alleenreizend vluchtelingenkind, Tareq. Als Tareq vanwege de oorlog Syrië ontvlucht moet hij zijn ouders, zusje en broertje achterlaten. Op naar Europa, een onzekere toekomst tegemoet. Wanneer zal hij zijn ouders weer zien? Het wordt een gevaarlijke reis en eenmaal aangekomen in Nederland begint het wachten. Als hij had geweten dat het wel een jaar zou gaan duren, was hij dan ook weggegaan? Had hij eigenlijk een keuze?

Nieuw!

Nieuw is net als Een jaar zonder mijn ouders een jeugddocumentaire. Deze film van Eefje Blankevoort over een uitgenodigd vluchtelingenkind won onlangs de Prix Jeunesse. Tanans (8) kijkt in deze documentaire zijn ogen uit als hij op Schiphol uit het vliegtuig stapt. Alles is hier anders dan in Congo. Hij is als 'uitgenodigde vluchteling' naar Nederland gekomen. Lukt het hem vriendjes te worden met zijn klasgenootjes?

Webdocumentaire De Asielzoekmachine

De Asielzoekmachine onderzoekt ons asielbeleid. Hoe werkt het? En hoe zouden we eigenlijk willen dat het werkt? Kijk behalve de televisie-uitzending ook deze interactieve documentaire van de makers van de televisie-uitzending De Asielzoekmachine en bezoek de tentoonstellingen en bijeenkomsten.