Zuid-Soedan is het jongste land ter wereld en bestaat nu vijf jaar. Gevreesd wordt echter dat het land wederom op een burgeroorlog afstevent. Onderstaande documentaires geven een beeld van de nu al complexe geschiedenis van het jonge land.

Good Morning South Sudan

Documentaire van Jan Willem den Bok en Floor Koomen. Een aangrijpend portret van het jongste land van de wereld, dat in 2011 na een jarenlange burgeroorlog onafhankelijk werd. Vanaf de eerste Onafhankelijkheidsdag tot in 2015 worden vijf gewone burgers geportretteerd. Aan de hand van hun leven ontstaat een beeld van de nieuwe natie.

State Builders

Hoe doe je dat, een land van de grond af aan opbouwen? Na 50 jaar oorlog en 3,5 miljoenslachtoffers is Zuid-Soedan op 9 juli 2011 een onafhankelijke republiek geworden. In de documentaire 'State builders' zien we dat Lise Grande en vice-president Riek Machar, proberen de jonge democratie en functionele overheid vorm te geven.

Ontheemd

Wat beweegt de westerlingen die zich naar de meest verafgelegen, onherbergzame en soms zelfs gevaarlijke gebieden begeven om daar goed te doen voor de medemens? In Yei, een stadje in Zuid-Soedan, is na vele jaren oorlog een groot deel van de gevluchte bevolking teruggekeerd. Het is een van de armste plekken ter wereld, vrijwel zonder infrastructuur.

Water & Shade

De gemeenschap van Jerwong in Zuid-Soedan probeert het leven weer op te pakken na een gewelddadige burgeroorlog. In de documentaire Water & Shade vertellen enkele bewoners hoe de noodhulp van de Dutch Relief Alliance en hierbij helpt.