'Was ich noch zu sagen hätte' is het thema van de Boekenweek in 2016. De Boekenweek richt zich daarom de hele week op onze oosterburen. 2Doc.nl sluit aan met documentaires over het Duitse volk, de cultuur en de geschiedenis.

Herta Müller: Het alfabet van angst

Duur: 55 minuten

Het leven van Herta Müller is getekend door het opgroeien als Duitstalige in het Roemenië van dictator Ceausescu. Ze schreef haar oeuvre over het leven in de dictatuur, een leven met angsten en trauma's. Met knipsels uit kranten en tijdschriften maakt ze collagegedichten over de angst, het alfabet van de angst.

Regisseur: John Albert Jansen

Kaffeefahrt ins Krematorium

Duur: 55 minuten

In Duitsland ondernemen Duitse toeristen op leeftijd regelmatig: 'Kaffeefahrten'.  Men bezoekt fabrikanten van allerlei koopwaar en in ruil voor een goedkope, aangename reis verwacht de organisator dat zij onderweg flink in de buidel tasten.Sergej Kreso laat zien dat deze verkoopstrategie tegenwoordig zelfs wordt gebruikt om uitvaarten aan de man te brengen. Kreso kijkt mee met de Duitse uitvaartondernemer Karl Schumacher die met een goede neus voor commercie Kaffeefahrten organiseert naar het Nederlandse crematorium in Venlo. Kaffeefahrt ins Krematorium is een intrigerende documentaire over het opkomende uitvaarttoerisme in de Duits-Nederlandse grensstreek en wijst de kijker op de vercommercialisering van het 'laatste afscheid' in relatie tot onze eigen verlegenheid met de dood.

Regisseur: Sergej Kreso

Manu en de muur

Duur: 22 minuten

Manu Buhring keert 25 jaar jaar na de val van de Berlijnse Muur terug naar het voormalige Oost-Duitsland, waar zij opgroeide en op dertienjarige leeftijd getuige was van deze historische gebeurtenis. Hoe was het leven achter het IJzeren Gordijn?

Regisseur: Marieke Spee