Op 3 en 4 oktober vindt het Weekend van de Wetenschap plaats. Eén van de thema’s dit jaar is licht, naar aanleiding van het ‘UNESCO Internationale Jaar van het Licht’. Daarom zendt NPO Doc gedurende dit weekend verschillende wetenschapsdocumentaires uit over licht.

Met onder meer Limits of Light (Oostenrijk, 2012) waarin de wetenschappelijke principes van licht prachtig gevisualiseerd worden. De serie Science and Islam kijkt naar middeleeuwse islamitische wetenschappers zoals Ibn Al-Haytham die duizend jaar geleden al experimenteerde met licht. Daarnaast onderzoekt de documentaire Hollands licht het typische Nederlandse licht dat de Hollandse meesters van de zeventiende eeuw inspireerde tot het maken van hun belangrijkste werken.

Limits of Light

Wij mensen nemen de wereld om ons heen in de eerste plaats waar door middel van ons zichtvermogen. Maar het licht en de kleuren die we zien zijn slechts een fractie van alle elektromagnetische straling die zich om ons heen manifesteert. Deze documentaire verkent de wereld van het licht. Van röntgenstraling tot microgolven en van ultraviolet tot infrarood. Wat is licht eigenlijk, en hoe werkt onze waarneming van kleur?

Uitzending op maandag 5 oktober om 20.25 uur

 

Driedelige wetenschapsserie: Science and Islam

Reizend door Syrië, Iran, Tunesië, Turkije en Spanje verdiept presentator Jim Al-Khalili zich in de bijzondere bijdragen van de Arabische wereld aan de moderne wetenschap. Tussen de achtste en veertiende eeuw deden islamitische geleerden een aantal grote ontdekkingen en uitvindingen, zoals algebra, algoritmes en alkaloïden, die cruciaal zijn geweest voor de ontwikkeling van de moderne wis-, computer- en scheikunde. Zo staat in de tweede aflevering de Egyptische natuurkundige Ibn Al-Haytham centraal. Hij experimenteerde 1000 jaar geleden met licht en gezichtsvermogen en geldt als de grondlegger van de optometrie.

Uitzending op zondag 3 oktober om 15.45 uur op NPO Doc
 

Hollands Licht

In deze documentaire onderzoeken wetenschappers en kunstenaars of er sprake is van typisch Nederlands licht dat de zeventiende-eeuwse meesterschilders inspireerde tot het maken van hun bekendste werken. Is het Nederlandse licht daadwerkelijk anders dan bijvoorbeeld het Spaanse? En is het bijzondere licht uit de zeventiende eeuw echt verdwenen zoals de Duitse kunstenaar Josef Beuys ooit beweerde?
 

Het Weekend van de Wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Op 3 en 4 oktober beleef je live wetenschap & technologie. Kom backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea op meer dan 215 locaties in heel Nederland. Zij organiseren activiteiten voor jong en oud tijdens dit weekend.