Vijf webdocu's die je gezien moet hebben

Multimediamaakster Eefje Blankevoort tipt haar vijf favoriete transmediaprojecten.

Refugee Republic (submarine)

Wordt in een vluchtelingenkamp ook gewoon brood gebakken en gaan kinderen naar school? Refugee Republic is een interactieve documentaire van tekenaar Jan Rothuizen, fotograaf Dirk-Jan Visser en journalist Martijn van Tol, waarin je als gebruiker zelf door het Iraakse kamp Domiz loopt.

 Mooie, innovatieve manier van het leven in een vluchtelingenkamp in beeld brengen: met fotografie, film, tekst en de bijzondere tekeningen van Jan.

Eefje Blankevoort

Netwars / Out of CTRL (Filmtank)

Netwars/Out of CTRL is een televisie documentaire, interactieve webdocu, serie, een (e-)book over de dreiging van een cyberoorlog. Dit transmediale project won een prijs tijdens SXSW voor interactieve media.

Goed voorbeeld van hoe vorm en inhoud samenvallen: terwijl je speelt en kijkt wordt duidelijk hoe kwetsbaar je als internetgebruiker bent.  

Eefje Blankevoort

Highrise (NYT / National Film Board of Canada)

Interactieve documentaire over de opkomst en invloed van hoogbouw en urbanisatie, gemaakt op basis van het unieke archief van de New York Times.

Prachtig meerjarig, multimedia project over hoogbouw. Geweldig (archief) materiaal, prachtige poetische voice-over van verschillende artiesten.

Eefje Blankevoort

The Sochi Project (Prospektor)

Vijfjarig multimedia journalistiek project van fotograaf Rob Hornstra en Arnold van Bruggen over de ontwikkelingen van Sochi in de jaren voorafgaand aan de Olympische spelen. Verscheidene onderdelen van het project zijn in de prijzen gevallen, o.a. Magnum Expression Award in 2011.

The Sochi Project was een van de eerste crowdfundingprojecten op deze schaal. Kickstarter stond nog in de kinderschoenen. Het project wordt gezien als een crowdfunding pionier.

Eefje Blankevoort

ANGRY (Paradox / Prospektor)

Sinds 9/11 is radicalisering een hot topic en wordt radicalisme per definitie bestempeld als negatief. Maar is dit wel altijd terecht? Angry is een multimediaal project dat bestaat uit een tentoonstelling, een interactieve website, diverse educatieve modulen en een programma van films, debatten en lezingen.